Játékosnak zseni, vezérnek alkalmatlan – a kétarcú Lionel Messi
GundelTakácsGábor 2020. szeptember 02.

Játékosnak zseni, vezérnek alkalmatlan – a kétarcú Lionel Messi

Az argentin futballista, aki vita nélkül sorolható a labdarúgás történetének 10 legjobb játékosa közé, 33 évesen nem a csúcson, hanem sportpályafutása legmélyebb pontján van. Ki is valójában ő és mit tartogathat még számára a futball?

messi2.jpg

Lássuk először is az eredménysort: hatszor választották a FIFA Év Férfi Játékosának; kétszer lett az UEFA Év Férfi Játékosa; hatszoros aranylabdás; négyszeres Bajnokok Ligája győztes, tizenkilencszeres gólkirály (6 BL; 6 La Liga; 5 Copa del Rey; 1 FIFA Klub vb; 1 U20 vb); tízszeres spanyol bajnok; hatszoros Spanyol Kupa győztes; nyolcszoros Spanyol Szuper Kupa győztes; háromszoros FIFA Klub vb győztes; háromszoros UEFA Szuper Kupa győztes; U20 világbajnok, olimpiai bajnok. Büszkélkedhet még számos más kisebb sikerrel és rengeteg rekorddal is. Fantasztikus eredménysor.

De hogy Leo Messi igazi arcát megismerjük, azzal is tisztában kell lennünk, hogy mi az, amiben nem kiemelkedő. Ugyanis

a pályafutását nemcsak hihetetlen sikerek, de súlyos kudarcok is kísérték,

és a Bayern München elleni megsemmisítő és sporttörténelmi 8-2-es vereség után, bizony, érdemes ennek az okait is feltárni. A tárgyilagosság érdekében vizsgáljuk meg a statisztikákat!

Gólszegény világbajnokságok

Leo Messi négy világbajnokságon vett részt. 2014-ben érte el a legjobb eredményt: döntőbe jutott Argentína, de hosszabbításban 1-0 arányban vereséget szenvedett Németország ellen. Az argentin játékosok összesen nyolcszor lőttek kapura, de azt egyszer sem találták el. Messi 4 gólt szerzett a tornán, mind a négyet a csoportmeccseken – Bosznia, Irán, illetve Nigéria ellen. A nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben viszont egyetlen gólt sem lőtt, csupán egy gólpassz van a neve mellett, az is még Svájc ellen a 16 között.

2006-ban a legjobb nyolcig jutott Argentína, de a 19 éves Messi itt még nem sok szerepet kapott. Az 5 meccsből háromszor lépett pályára, összesen 112 percet töltött a pályán, Szerbia ellen lőtt egy gólt.

2010-ben Maradona szövetségi kapitányként természetesen már minden meccsen végig a pályán tartotta. A legjobb nyolc között Németország állította meg őket egy sima 4-0-lal. Messi egyetlen gólt sem lőtt a vébén, négy gólpassz a mérlege.

A legnagyobb kudarcot azonban a 2018-as világbajnokság hozta. Argentína már a csoportból is alig jutott tovább. Egy Izland elleni 1-1 és a Horvátországtól elszenvedett 0-3 után Nigéria ellen Messi egyetlen vébén szerzett góljával hamar vezetést szereztek, de Nigéria egyenlített a második félidő elején. Ez a kiesést jelentette volna, ám a 86. percben sikerült még egy gólt begyötörni. A legjobb 16 között a későbbi világbajnok Franciaország ellen 0-1-ről még fordítottak 2-1-re, de aztán a franciák rúgtak hármat a második félidőre végképp széteső argentinok ellen. A 93. percben még sikerült szépíteni, de az összeomlás teljes volt egy olyan világbajnokságon, ahol már menet közben felvetődött a szövetségi kapitány leváltása, és a média sokkal többet foglalkozott azzal, hogy mi történik Messivel a pályán kívül, mint azzal, hogy mit csinált a pályán.

Összességében négy világbajnokságon, 19 mérkőzésen 6 gólt lőtt, mindegyiket csoportmeccsen. Az igazán fontos egyenes kiesés mérkőzéseken egyszer sem talált be.

Felemás Copa América

Pályafutása során Lionel Messi öt Copa América bajnokságon vett részt. Háromszor is döntőt játszhatott az argentin válogatott, de mindhármat elvesztették. Messi egyiken sem lőtt gólt. 2007-ben Brazília ellen sima 0-3 volt, Leo ekkor még csak 20 éves. De az igazán fájó a 2015-ös és a 2016-os döntő. Mindkettőn Chile ellen játszva, 120 perc alatt 0-0 volt az eredmény, és 11-es párbajban kaptak ki, ráadásul 2016-ban Messi kihagyta rögtön az első argentin 11-est.

2011-ben a negyeddöntőben esett ki Argentína, Leo négy meccsen egyetlen gólt sem lőtt a tornán.

2019-ben 3. helyen végzett az argentin válogatott, Messi hat meccsen egy gólt szerzett, azt is a csoportban, Paraguay ellen.

Összességében 27 mérkőzésen 9 gól, ami nem is lenne rossz átlag, csakhogy ebből 3 gólt Panama ellen lőtt egy csoportmeccsen. Csak 4 gól fűződik a nevéhez 13 egyenes kiesés mérkőzésen, ráadásul mind a négy olyan meccsen született, amikor amúgy is 3, illetve 4 góllal nyert Argentína Peru, Mexikó, Venezuela, illetve az USA ellen.

Nem ő a legjobb argentin

A válogatottban 138 mérkőzésen 70 gólt szerzett, ez 0,507 gól meccsenként. De romlik a kép, ha szűkítjük a kört: 91 tétmérkőzésen 36 gól fűződik a nevéhez, ami már csak 0,39-es gólátlag. Világ-és kontinens bajnokságon 46 mérkőzésen 15 gól, azaz 0,32-es gólátlag, ebből 21 egyenes kiesés meccsen 4 gól, 0,19-es gólátlag. A tétmeccseket figyelembe véve ennél még a sokszor lesajnált Gonzalo Higuainnak is sokkal jobb az átlaga: 0,46 gól az összes tétmeccsen, 0,44 világbajnokságon és Copa Américán, és ezen belül 0,57 gól az egyenes kieséses meccseken.

A statisztikai adatok tehát azt mutatják, hogy Messi a válogatottban az igazán fontos mérkőzéseken nem tudott a csapat vezéregyénisége lenni, nem tudott mérkőzéseket eldönteni. Előszeretettel hasonlítják Maradonához, vajon melyikük a nagyobb játékos. Nos,

Maradona lényegesen kevesebb trófeát nyert, mint Messi, nincs Aranylabdája, nem nyert BEK-et – a BL elődjét –, viszont 7 évet a Napoliban töltött, a klub mindkét olasz bajnoki címe a Maradona korszakban született. És amit állandóan Messi szemére vetnek: Maradona 1986-ban világbajnoki címig tudta vezetni Argentínát

úgy, hogy a negyeddöntőben 2-1-re nyertek Anglia, az elődöntőben 2-0-ra Belgium ellen és mind a négy gólt ő rúgta – illetve az angolok ellen az egyiket „Isten keze” szerezte, de a másik minden idők legnagyobb szóló gólja volt –, a döntőben pedig 2-2-nél ő adta a 84. percben a mindent eldöntő harmadik találatnál a gólpasszt.

Messi tehát hiába 138-szoros válogatott, hiába van egy VB, és három Copa America ezüstje, válogatott karrierje nem nevezhető sikertörténetnek. 19 gólkirályi címéből 18 a Barcelonához, egy az U20-as válogatotthoz köthető.

FC Barcelona: lehengerlő pályafutás, szorító karszalaggal

Elvitathatatlan, hogy Messi a Barcelona, és a Barcelona Messi nélkül nem lenne ugyanaz. Minden fontos trófeáját a Barcával nyerte. Érdemes újra átfutni az írás elején található eredménysort! Ami az egyéni teljesítményét illeti: a Barcelonában 731 meccsen 634 gól (75 tizenegyes), amit 403 meccsen szerzett, azaz a meccsek 55,12 százalékán volt eredményes. Ha gólt lőtt, akkor a 403 meccsből 344-41-18 a győzelem-döntetlen-vereség mutató, 1,57 a gólátlag. Mind a 731 mérkőzést figyelembe véve 0,867 az átlag. 174 gól ún. meccsnyerő gól volt. 285 gólpassz is társul ehhez a fantasztikus rekordhoz. A bajnokságban 485 meccsen 444 gól, 201 assziszt, a különféle spanyol kupákban 94 mérkőzésen 67/42, a nemzetközi kupákban 152 meccsen 123/43 a mérleg. Elképesztő számsor. Mindezt 16 szezon alatt érte el. De bontsuk most ketté ezt az időszakot!

2014 nyarán visszavonult Carles Puyol, egy évvel később pedig elhagyta a Barcát Xavi Hernandez is. Két olyan játékos, akik vezérek voltak a pályán és az öltözőben is. Két olyan játékos, akik, ha kellett, fel tudták rázni a csapatot, akik az edző meghosszabbított kezeiként voltak jelen a pályán, akik mellett Messinek nem volt más dolga, mint játszani és szórni a gólokat. Az elmúlt 5 évben azonban nem sikerült őket pótolni. Ott volt még ugyan a pályán a lassan kiöregedő és egyre kevesebbet játszó Iniesta, a zseniális, de szürke eminenciás Busquets és a védelem oszlopának számító, de Puyolnál kevésbé erős és kiegyensúlyozott személyiségű Piqué, ám egyre nagyobb teher hárult Messire, aki Xavi visszavonulását követően egyre többször viselte a csapatkapitányi szalagot is.

Ami az elmúlt öt évet illeti, Messi egyéni statisztikái nemhogy romlottak, még javultak is. A bajnokságban 170 meccsen 158 gólt szerzett (0,929-es átlag), az első 11 évben 315 meccsen 286-ot (0,907-es átlag). A különféle nemzetközi kupameccseken ugyanez az összehasonlítás 46meccs/41 gól (0,89-es átlag), előtte 106 meccs/82 gól (0,77-es átlag). A csapat eredményessége a bajnokságban és a Spanyol Kupában nem változott: előbbiben 11 év alatt 7, majd 5 év alatt 3 alkalommal, utóbbiban 4, illetve 2 alkalommal emelhették magasba a trófeát. Ám az elmúlt szezonban semmit sem nyertek, ilyen utoljára a 2007/08-as idényben fordult elő. A Bajnokok Ligájában, ahol sokkal szorosabb a verseny, már hamarabb kiderült, hogy baj van.

Karrierje első 11 évében négy BL-címet ünnepelhetett Messi a Barcával, Xavi visszavonulása óta azonban egyet sem.

Sőt, az elődöntőig is csak egyszer sikerült eljutni, további négy alkalommal a negyeddöntő volt a végállomás. Ráadásul ez az időszak a megalázó kudarcok korszaka. 2015/16-ban az Atletico Madrid verte ki a katalánokat, ami spanyol viszonylatban kínos meglepetés a Barcának. 2016/17-ben a PSG ellen kikaptak 4-0-ra Párizsban, s ugyan ezt még a Barca valaha volt talán leghihetetlenebb győzelmével, egy 6-1-gyel sikerült megfordítani, de utána jött egy sima 0-3; 0-0, azaz rúgott gól nélküli kiesés a Juve ellen. 2017/18-ban egy könnyed hazai 4-1 után általános megdöbbenésre Rómában kikaptak 3-0-ra, újra lehetett magyarázkodni. Egy évvel később az elődöntőben hasonló volt a koreográfia, amikor a Liverpool elleni hazai 3-0 után idegenben kaptak egy négyest, a végén ráadásul azzal a ciki szögletgóllal. Idén pedig jött mindennek az alja, a Bayern München elleni 2-8.

messilabda.jpg

Konklúzió: a csodának feltételei vannak

Messivel kapcsolatban él egy kritika, miszerint csak jó csapatban képes kiemelkedően jól játszani. Ő ugyanis nem az a személyiség, aki egy rossz, vagy rossz passzban lévő csapatot a hátára tud venni, magával tud ragadni. Maradona 1986-ban világbajnoki címre vezette Argentínát, és ez Messi karrierjéből alighanem már fájó módon örökre hiányozni fog, ráadásul ezt újra meg újra az orra alá fogják dörgölni. Maradona extrovertált személyisége és temperamentuma magával ragadott egy egész csapatot. Messi sokkal inkább magának való. Kerüli a nyilvánosságot, még mérkőzés után is ritkán nyilatkozik. A pályán csak akkor látni szenvedélyesnek, amikor öröm a játék. Ha jól megy a csapatnak, akkor csodákra képes, jó értelemben vett gyermeki mosoly ül az arcára. Mert őt csak és kizárólag a játék érdekli, de ha nincs kivel együtt játszani, akkor elmegy a kedve. Csapatkapitány, de nem annak való. Ha nem megy a csapatnak, akkor nem képes kirángatni a társait a gödörből. Az elveszített világbajnoki döntőben, a teljes kudarccal zárult oroszországi vébén, mindkét Chile ellen elvesztett Copa América döntőben, a Liverpool elleni 0-4, és a Bayern München elleni 2-8 alkalmával is ő viselte a csapatkapitányi szalagot. Számos alkalommal döntött el mérkőzést az ő gólja, de túl sok az olyan igazán fontos mérkőzés, amelyen ha bajban volt a csapata, akkor ő is beleszürkült a mezőnybe, és fájóan súlyos vereség lett a vége. Az argentin válogatottban például egyetlen világbajnokságon és Copa Américán sem szerzett gólt igazán fontos mérkőzésen. Négyből négy döntőt vesztett vele a válogatott, egyiken sem tudta hihetetlen képességeit a csapat javára fordítani. A Barcában nem tudta átvenni Puyol és Xavi szerepét, mert ő nem olyan habitusú ember. Puyol képes volt leüvölteni a társait, ha kellett, Messi lehorgasztja a fejét, ha baj van. Messi zseniális játékos, de nem vezéregyéniség. Meghatározóak a góljai, de nem meghatározója a csapatszellemnek.

Miért volt érdemes az eddigieket számba venni? Részben azért, hogy egy futballhősben észrevegyük az embert, másrészt azért, hogy választ kaphassunk a mostanában mindenkit érdeklő kérdésre: hogyan és hol folytatódhat Leo Messi pályafutása? A piaci értéke 2018 május 30-án 180 millió euró volt, 2020. április 8-án – ez az utolsó rendelkezése álló adat – már „csak” 112 millió – a Transfermarkt.com számítása szerint. Jelenleg a 9. legértékesebb játékos a világon. A Barcelonához még egy évig köti szerződés. A kivásárlási ára 700 millió €, szándékosan kifizethetetlenül nagy összeg. Messi a Bayern-meccs után pár nappal jelezte a klubnak, hogy távozni szeretne. Ez csak akkor valósulhat meg, ha a klub hajlandó eladni. Ráadásul jogilag vitatható helyzet alakult ki, azaz az ügyvédeknek is lesz beleszólásuk. A klubváltás másik bizonytalan tényezője, hogy a jelenlegi pénzügyi nehézségek közepette melyik klub tudja/akarja bevállalni a 33 éves Messi rekordfizetését. Könnyen lehet, hogy a játszma valójában csak a klub vezetésének lemondását akarja kikényszeríteni. Egy azonban biztos:

Lionel Messi csak olyan csapatban lesz újra boldog, csak olyan csapattal nyerhet újra BL-t, amelyiknél rendben van az öltöző, nem neki kell vezéregyéniségnek lennie a pályán, elég csak a játékra és a góllövésre koncentrálnia. Mert őt nem érdekli semmi más.

Nem érdekli a nyilvánosság, nem érdekli a szereplés, nem ért az emberek nyelvén. Az egyetlen, amire vágyik, az a játék és a gólöröm. Nehéz elképzelni, hogy valaha edző, vagy sportvezető lesz. Lionel Messi ugyanis a játék zsenije.

(Képek forrása: az FC Barcelona közzöségi oldala,  talksport.com, barcablaugranes.com)

süti beállítások módosítása