"Megáldalak, s te magad is áldás leszel."
SZEMlélek 2020. szeptember 16.

"Megáldalak, s te magad is áldás leszel."

Miért olyan nehéz elhinnünk ezt a mondatot?kepernyofelvetel_118_szerk1.png

Mikor eltervezünk valamit, és reménykedünk annak megvalósulásában, sokszor tapasztaljuk, hogy terveinket az élet felülírja. Hogy hirtelen minden máshogy alakul, mint ahogy azt előre kalkuláltuk. Ezek a helyzetek folyamatos újratervezésre kényszerítenek bennünket, és ahhoz, hogy ez sikerüljön, kezünkbe kell vennünk a gyeplőt saját életünk irányításában.

A Németországban szolgáló Christian Olding római katolikus plébános szerint

mikor az élet nem a terveknek megfelelően alakul, a saját krízismenedzserünkké kell válnunk.

Át kell vennünk az irányítást és felelős döntéseket kell hoznunk. És minderre a Biblia is felhatalmaz minket. Ezek után nézzük meg Olding atya tanácsait!

1. Életvezetési képesség
Az életvezetési képesség azt jelenti, hogy kezelni tudom az életemben felbukkanó váratlan helyzeteket: a kihívásokat és a konfliktusokat egyaránt. Sőt, azt is jelenti, hogy bizonyos szempontból alakítani is tudom ezeket, mert felismerem, hogy felelős vagyok a saját életemért. Nem tehetek ugyan a körülmények előálltáért, de sokat tehetek azért, hogy mit hozok ki ezekből a körülményekből.

2. Az önmagammal való párbeszéd
Egy pillantást kell vetnem befelé, és le kell tudnom tisztázni, hogy ki is vagyok. Ebben benne van az előretekintés képessége is: hova akarok eljutni, milyen célokat szeretnék elérni, és egyáltalán, hogyan akarom befejezni a földi életemet? És jó lenne felfelé is nézni: Isten része-e az életemnek, ki ő a számomra és hogyan tudnék vele együttműködni az életem tervezése során?

3. Az önmagammal való törődés
Senki más nem felelős azért, hogy milyen állapotban van a testem, a lelkem és az érzéseim, csak én. Senkitől nem várhatom el, hogy helyettem ezek fölött őrködjön. Ha csak akkor tudom jól érezni magam a bőrömben, mikor valaki mástól várom el és kapom meg, amire szükségem van, az a belső bizonytalanság jele. Ráadásul mindig meglesz a bűnbakom is, hogy ki miatt nem sikerülnek a dolgok az életemben.

4. Az életem irányítása
Életem irányítójának lenni azt jelenti, hogy kihasználom az életem nyújtotta lehetőségeket. Hogy tudatosan kihozom a legjobbat mindenből, amit az élet felkínál: az emberi kapcsolataimból és azokból a lehetőségekből is, melyekből tettek fakadhatnak.

És mindez nem az egóról szól! Istennek a Teremtés könyvében elhangzó szavai egyértelműek és tiszták: "Megáldalak, s te magad is áldás leszel."

Megszületésünk a legjobb dolog, ami a világgal történhetett. Létezésünk a legnagyobb ajándék környezetünknek.

Ahhoz, hogy áldássá válhassunk mások számára, először képessé kell válnunk arra, hogy saját magunk számára áldás legyünk. Higgyünk benne, hogy Istennel lehetséges!

A képre kattintva megtekinthető a videó eredeti nyelven: 

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de)