Mi vagyunk a változás generációja
GundelTakácsGábor 2020. szeptember 30.

Mi vagyunk a változás generációja

A WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, nemrégiben közzétette a kétévente publikált jelentését a bolygónk állapotáról. De a szervezet megoldásokat is kínál minden egyes embernek, aki tenni akar az élhető Földért.kepernyofelvetel_124_szerk.png

A WWF 2020-as jelentéséről a Szemlélek Értékmagazinban is beszámoltunk. A Föld állapota meglehetősen aggasztó. De - ahogy Klacsán Csabától, a WWF Magyarország Alapítvány Kommunikációs vezetőjétől megtudtuk -, az Élő Bolygó Jelentés sokkolja az átlagembert és a kutatások szerint ilyenkor sokan – főleg a fiatalok - leblokkolnak, tehetetlenséget éreznek, sőt akár depresszióssá is válhatnak.

Ezért a WWF az Élő Bolygó Jelentés mellett meghirdette a Zöld helyreállítási deklarációt is. Olyan programot dolgoztak ki, amelyhez mindenki hozzáteheti a maga részét és tevékenyen hozzájárulhat a változáshoz. Fontos, hogy a tehetetlenség okozta kétségbeesést a jobbítás lehetőségének optimizmusa váltsa fel.

Ezért jött létre az Új Norma Nyilatkozata – Pont7. (ejtsd: pont 7 pont) a változás generációjától.

Röviden fussuk át a nyilatkozatot, már csak azért is, hogy lássuk, egyszerű eszközökkel is sokat tehetünk:

Nem térhetünk vissza a régi szokásokhoz, amelyek veszélybe sodorták a jövőnket. Az új normával vállaljuk, hogy a világjárvány figyelmeztetése után elindulunk a változás útján és újra egy család leszünk: ember és természet. Együtt lehetséges. Együtt újra tudjuk írni a közös történetünket a természettel, sőt, ez a kötelességünk, hiszen ő a túlélésünk záloga. A belélegzett levegőtől a szomjoltó vízen át az elfogyasztott ételig mindent a természettől kapunk. Mi, a változás generációja most végre készen állunk adni, nem csak elvenni.

Ezennel fogadom, hogy kiveszem a részem az alábbi törekvésekből, és másokat is erre buzdítok:

1. A HAZAI ERDŐK VÉDELME LÉTFONTOSSÁGÚ
A magyarországi erdők java része mesterségesen létrehozott faültetvény. Mára alig akad olyan természetes erdő, amely a legkülönfélébb élőlényeknek ad otthont, minket pedig tiszta levegővel és ivóvízzel lát el. Nélkülük a klímaváltozással szemben is védtelenek vagyunk. Fogadom, hogy úgy használom erdeinket, hogy ne tegyek kárt bennük. Támogatni fogom az idős, őshonos fafajokból álló erdők megőrzését, és ha kirándulás során szabálysértéssel, illegális tevékenységgel találkozom, nem hagyom szó nélkül. Faültetésnél kerülni fogom az idegenhonos fajokat. Ha fával fűtök, száraz tűzifát használok, mértéktartó mennyiségben.

2. AZ ÉLŐVIZEKRE MINDANNYIUNKNAK SZÜKSÉGE VAN
A jelenlegi vízgazdálkodás következtében Magyarország egyre szárazabbá válik. Az élelmiszert termő területekre, a vizesélőhelyekre és az ivóvízellátásra veszélyt jelentő folyamatokat azzal mérsékelhetjük leginkább, ha több helyet biztosítunk a folyóknak. Fogadom, hogy nem fogom pazarolni a vizet. Az összegyűjtött esővízzel öntözök, igyekszem javítani a kertem mikroklímáját. Csökkenteni fogom a vízlábnyomom – például azzal, hogy kevesebb húst eszem, felelősen vásárolok.

3. A TERMÉSZET A MEGOLDÁS
A környezettudatos szemlélet az élet minden területét áthatja a hétköznapi szokásainktól kezdve a mezőgazdasági termelésen át egészen a klímaváltozás okozta károk enyhítéséig. Természetalapú megoldásokkal zöldebbé, kiszámíthatóbbá és biztosabbá tehetjük jövőnket. Fogadom, hogy amikor csak tehetem, a természetes megoldásokat fogom választani. A túlzott fűtés helyett rétegesen öltözködöm és vastagabb takarót használok. Változtatok környezetkárosító étkezési és közlekedési szokásaimon. A mesterséges kényelmet – mint például a légkondicionáló – természetkímélő megoldásokra cserélem.

4. A FOGYASZTÁS FELELŐSSÉG
Csak ez az egy bolygónk van. Ehhez képest a magyar lakosság átlagos ökológiai lábnyoma 2,2 földnyi, vagyis úgy élünk, mintha egy több mint kétszer ekkora bolygó erőforrásaival rendelkeznénk. Fogadom, hogy csak azt fogom megvenni, amire valóban szükségem van. Kevesebbet fogok autózni, repülni, és kevesebb élelmiszer-hulladékot fogok termelni. Kerülni fogom az ipari hús- és tejtermékeket. Csökkenteni fogom az energiafogyasztásomat, és az otthonomban is a környezettudatos megoldásokra törekszem.

5. A VADVILÁG MEGÓVÁSA EGÉSZSÉGÜNK KULCSA
Jelenleg egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, amit a vadon élő állatok illegális vadászata még tovább fokoz. A vadvilág kizsákmányolásával saját magunkat is veszélyeztetjük, hiszen csak úgy maradhatunk életben, ha a természetet is élni hagyjuk.Fogadom, hogy a természetben járva nem fogok nagy mennyiségben gyűjtögetni, nem zavarom az élőlényeket. Tájékozódni fogok, hogyan kell a hazai állatfajokkal viselkedni, és mi a teendő, ha túráim során nagyragadozóval találkozom. Nem vásárolok egzotikus állati eredetű termékeket.

6. AZ ÉLŐHELYVESZTÉST MEG KELL ÁLLÍTANIA természetpusztítás, az erdőirtás, a nem fenntartható mezőgazdasági munkálatok és a talajromlás beláthatatlan következményekkel járnak. Az állat- és növényfajok számára éppúgy, mint ránk nézve, hiszen az élőhelyük elvesztése miatt éhezni és vándorolni kényszerülő fajok a világjárványok kockázatát növelik. Többé nem használhatjuk ki bolygónk erőforrásait, azonnal el kell kezdenünk felelősen bánni velük. Fogadom, hogy kerülni fogom azokat a termékeket, melyek előállítása intenzív fakitermelést igényelt – például a pálmaolajat tartalmazó készételeket, kozmetikumokat. Keresni fogom az ökológiai gazdaságból származó élelmiszereket és a fenntartható alternatívákat.

7. TIÉD A KÖVETKEZŐ LÉPÉS
A legtöbb társadalmi változás felülről indul, de az egyéni energiák adják hozzá a hajtóerőt: a te energiád, a családodé, a barátaidé, a munkatársaidé, mindenkié. Együttes erővel sorsfordító, kritikus tömeggé válhatunk, és gyökeres változást érhetünk el. Együtt lehetséges. Fogadom, hogy hallatni fogom a hangom a fontos ügyekben. Támogatni fogom a természetvédelmet, követem a hiteles zöld szervezeteket. Tájékozott leszek, és másokat is erre biztatok. Ha kell, kiállok, ha kell, lekapcsolok, amikor kell, aláírok. Ha szükség lesz rám, ott leszek.

Az Új Norma Nyilatkozatáról szóló kampányvideó a képre kattintva tekinthető meg:

A nyilatkozathoz bárki csatlakozhat, és az egyes pontokról részletesebben is tájékozódhat itt

süti beállítások módosítása