Mennyit ér az ember, ha fogyatékkal él?
Sáhó Eszter 2020. november 09.

Mennyit ér az ember, ha fogyatékkal él?

Hiánypótló könyv jelent meg „Életrevalók” – Híres fogyatékkal élő emberek és alkotásaik címmel.

20_rajz_2_2_szerk.jpg

Mikor a kezembe vettem Horváth Ernő Zoltán Életrevalók című kötetét, először a tartalomjegyzékben felsorolt, közismert emberek életéről megtudható érdekességek foglaltak le. Hogy milyen hátránnyal kezdték pályájukat, hogyan dolgozták ezt fel, és hogy mindennek ellenére hogyan vált mégis gyümölcsözővé életük. Egy idő után azonban nem tudtam kívülálló maradni, és pusztán csodálni a fogyatékkal éltek vagy élők sikersztorijait.

Az Életrevalók témaválasztása - „Híres fogyatékkal élő emberek és alkotásaik” – nem egyszerű, azonban a keménykötésű könyv színeivel, olykor vicces fotóival és a hírességekről készült karikatúrákkal ellensúlyozza az élet drámaiságát.

A szerző nem csupán a száraz tényeket sorolja fel egy-egy élettörténet kapcsán, hanem bátran merít a képző- és filmművészeti alkotások világából, igyekszik a hírességekről nemcsak leírást adni, hanem tőlük közvetlenül idézni (három saját interjú is helyet kapott benne Őze Áronnal, Érdi Tamással és Eleni Koranival), de attól sem idegenkedik, hogy mások munkáit elismerje, és könyvében – ha csak egy link vagy QR-kód erejéig is – megemlítse azokat.

A könyvben bemutatott életutak:
Mózes, Démoszthenész, Mozart, Goya, Beethoven, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Edison, Tihanyi Lajos, Roosevelt, Einstein, Churchill, VI. György, Őze Lajos, Frida Kahlo, Ray Charles, Cher, Stevie Wonder, Whoopi Goldberg, Andrea Bocelli, Tom Cruise, Őze Áron, Érdi Tamás.

A könyv egy kissé szokatlanul hosszú bevezetője a szerző életéből is elénk tár néhány fontos részletet. Kiderül, hogy Horváth Ernő Zoltán ezt a kötetet nem újságíróként vagy történészként, hanem gyógypedagógusként írta. Ezt támasztja alá, hogy az egyes fejezetekben legalább annyit foglakozik a hírességek gyerekkorával, az őket ért hatásokkal és fogyatékosságuk kialakulásával, mint életútjukkal és elért sikereikkel. Megpróbálja hiteles forrásokból elénk tárni ezeknek az embereknek a gyengeségeit, melyekből később hihetetlen erő fakadt.

Az, hogy beleláthatunk ezeknek az embereknek a sikereik előtti küzdelmeikbe, egyrészt elementáris erővel bontja le bennünk a sztereotípiát, hogy „nekik milyen könnyű”, másrészt ráirányítja figyelmünket saját életünkre.

A könyv olvasása közben sokszor juthatnak eszünkbe saját gyengeségeink, melyek miatt képesek vagyunk évekig feszengeni, rosszul érezni magunkat, és hagyni, hogy akár mások véleménye miatt hiányérzetünk legyen magunkkal kapcsolatban.

Ahogyan Edisonnak a fejéhez vágta annak idején tanítója, hogy „kár iskolába járnia, mert úgysem ragad rá semmi”, úgy csengenek vissza a fülemben az alsó tagozatos nyelvtan tanárom szavai, mikor életem első fogalmazása után közölte velem, hogy mindent csinálhatok, de ezt inkább ne erőltessem.

Lehet, hogy belőlünk nem lesz híres színész, tudós vagy fontos történelmi helyzetekben helytálló politikus, saját életünk csillagaivá azonban válhatunk. Bármikor.

Merthogy mindenki Életrevaló. Nekem ezt üzeni ez a könyv.

∗∗∗

A könyvet szombaton mutatták be a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában.

Fogadtatásáról telefonon beszélgettünk a szerzővel, aki elmondta, ő maga sem számított arra, hogy ilyen pozitív visszhangja lesz a kötetnek.

Rengeteg visszajelzést kapott már volt tanítványaitól, szülőktől, nagyszülőktől, kollégáktól. „Egy egykor tanulási zavarokkal küzdő, ma már mérnökként dolgozó volt diákom azt mondta, hogy őt megerősítette a könyv. Büszke tud lenni a diszlexiájára és a diszgráfiájára. Tegyük hozzá, egy olyan emberről van szó, aki 136-os IQ-val rendelkezik, és sokkal kreatívabb a többi embernél.”

Mivel a könyvben szereplő 23 személyből 19 külföldi, Horváth Ernő Zoltán következő terve, hogy idegen nyelven is megjelentesse a könyvét. „Ennek az anyagi fedezetét még meg kell teremteni, de egy olasz tolmács már jelentkezett, hogy szívesen lefordítaná a könyvet” – tette hozzá.

A könyvről és a szerzőről további információk ITT találhatók, ahol a kötet meg is rendelhető.

süti beállítások módosítása