Vízágyúval gyerekre?!
Herbert Dóra 2020. november 20.

Vízágyúval gyerekre?!

Berlinben meglehetősen gorombán oszlatta fel a rendőrség a felhatalmazási törvény miatti tüntetést

screenshot_2020-11-19_235437.jpg

A Berliner Zeitung csütörtök reggel címlapon írta: "A berlini rendőrség megerősítette, hogy vízágyút vetett be". Igaz, a tömegben jelen lévő gyerekek miatt a Brandenburgi kapu előtti szerdai tüntetésen egészen gyenge vízsugarat alkalmaztak, inkább amolyan kiadós esőt csináltak. Az mindenesetre tény, hogy 17 éve nem vetették be ezt a tömegoszlató módszert, a méregdrága hi-tech járgányoknak ez volt az első éles üzeme.

Ugyanis, ahogy bejegyzésünkben írtuk, szerda délután szavazott a szövetségi parlament, a Bundestag a Merkel kabinet által beterjesztett ún. „fertőzésmegelőzési törvényről”, amely azonban

jószerivel időkorlát nélküli felhatalmazást ad a kormánynak, hogy járvány idején a parlamentet megkerülve hozhasson akár olyan intézkedéseket is, amelyek alkotmányos alapjogokat korlátoznak.

A szavazással egyidőben tüntetés zajlott a Brandenburgi kapunál és még több helyen, sokezren tiltakoztak a törvény miatt. Végül a rendőrség oszlatta fel a tömeget.

Példátlan gyorsasággal terjesztették be a törvényjavaslatot, bár a tartományi miniszterelnökök hiányolták az alaposabb tanulmányt a november eleje óta amúgy is meglehetősen súlyos szigorítások hatásáról. Ahogy a Süddeutsche Zeitung cikkéből megtudhatjuk, a hétfői online egyeztetés előtt vasárnap késő este kapták meg a tervezetet a résztvevők a kancellár asszony irodájától. Márpedig a német történelemből tanulva a tartományok nem nagyon szeretik a szövetségi szintű szabályozást, különösen nem, ha az iskolákat is érint.

Azonban a szerdai ülésen is mindössze egyórás vitára volt lehetőségük a képviselőknek, mielőtt szavaztak. Hogy ezek után a Szövetségi Tanács jóváhagyása és a Parlament elnökének aláírása is rekord gyorsasággal történt meg, azon nincs mit csodálkozni.

Azon sem csodálkozhatunk, hogy a tüntetőket igyekeztek nevetségessé tenni, ahogy az elmúlt héten a több tízezer e-mailben tiltakozót sem vette komolyan a legtöbb politikus.

Mintha a nép képviselőinek terhére lennének a választóik.

Sokan az 1933-as felhatalmazási törvényt emlegetik párhuzamként, amely által Hitler szabad kezet kapott. Mások szerint az utcákon tapasztalható erőteljes rendőri jelenlét és a déltájban felvonuló vízágyúk látványa az NDK utolsó heteit idézi. Ezek alighanem túlzások, mindenesetre úgy tűnik, a szabálykövető németeknek is sok, ami sok. Derék kormányuk azonban gondosan vigyáz rájuk, és csak a magyarok és lengyelek alkotmányos jogaiért aggódik lépten-nyomon.

Nyitókép: süddeutsche.de

süti beállítások módosítása