A "BOTLÁS"
GundelTakácsGábor 2020. december 03.

A "BOTLÁS"

Ezzel a szóval már másodszor találkozom egy bizonyos kontextusban, de szerintem a használata legalábbis tévedés. Engem történetesen felháborít.

szajer1.jpg

Szájer József november 29-én bejelentette, hogy december 31-ével lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról. Lemondását így indokolta: „Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával….. Egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számomra, márpedig akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcra kész állapotban kell lenniük.”

Hamarosan kiderült, hogy két nappal előtte, péntek este egy házibuliban vett részt.

Szájer József 59 éves EP képviselő így azután egy közleményben újabb bejelentést tett, miszerint egy brüsszeli házibuliban vett részt, ezzel megszegte a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, majd a rendőrség kiérkezésekor az ereszcsatornán leereszkedve menekült a helyszínről, elfogásakor pedig nem voltak nála iratok, ellenben extasy tablettákat találtak nála. A közlemény nem szól arról, hogy hogy került az ominózus házibuliba.

Szájer József EP képviselő ebben a közleményében kétszer is „BOTLÁS”-nak nevezte a történteket. Borkai Zsolt használta először ezt a kifejezést, ő így minősítette, hogy családos emberként, olimpiai bajnokként és polgármesterként egy yachton örömlányokkal szórakozott. Már akkor sem értettem, hogy hogyan lehet minderre a „BOTLÁS” szót használni.

Szájer József jogász. 2009-től az Európai Néppárt jogalkotásért felelőse alelnöke. Alapítója a Jogállam című folyóiratnak. Korábban az ELTE egyetemi adjunktusa a Római Jogi Tanszéken. Tisztában kellett lennie azzal, hogy az eseményen való részvételével megszegi a gyülekezési szabályokat, és azzal is tisztában kellett lennie, hogy ennek milyen jogi következményei vannak. A „BOTLÁS” nem jogi kategória.

Szájer József politikus, európai parlamenti képviselő. Tisztában kellett lennie azzal, hogy egy pártot, egy országot, és egy nemzetet képvisel. Magatartásával fokozottan felelős mintegy 15 millió emberért. Már csak azért is, mert a 2020-as befolyás-barométer szerint ő volt Magyarország 32. legbefolyásosabb embere. De tulajdonképpen felelős az Unió minden polgáráért.

Szájer József kiemelt közszereplő. Tisztában kellett azzal lennie, hogy a sajtó és a nyilvánosság fokozott figyelme kíséri a tevékenységét.

Szájer József nős, egy gyermek édesapja, családos ember. Tisztában kellett azzal lennie, hogy magatartása saját családtagjai fejére is visszahull, értük is felelős.

Szájer József elmenekült a helyszínről, amikor kiérkezett a rendőrség.

Szájer Józsefnél elfogásakor nem voltak iratok.

Szájer Józsefnél kábítószert, extasy tablettákat találtak. Állítása szerint nem tudja, hogy hogyan kerültek hozzá, ő nem fogyasztott belőlük. Önnél kedves olvasó szokott véletlenül extasy tabletta lenni?  Vagy ha tényleg beletette valaki a táskájába, akkor miért tette bele?

Szájer József felelős politikus, ráadásul egy olyan ország és egy olyan párt képviselője, amelyik számos ellenséget szerzett már magának az Európai Unióban. Tudnia kellett, hogy ki van téve akár titkosszolgálati módszerekkel végrehajtott támadásoknak is. Fel kellett ismernie, ha „BOTLIK”, akkor ezzel őt magát, a pártját és a hazáját is zsarolhatják, kompromittálhatják.

Szájer Józsefnek tudnia kellett, hogy fokozott körültekintéssel kell ügyelnie saját, személyes makulátlanságára.

Mindezek után felteszem a kérdést: ha valaki hűtlen, jogszabályt szeg, szökést kísérel meg a rendőrség elől, kábítószert találnak nála, kompromittálja a családját és a nemzetét, az tényleg csak egy „BOTLÁS”?

Nem, uraim, ez nem „BOTLÁS”, ezt nem lehet ennyivel elintézni. A szó, amit keresnek, politikai és emberi szempontból is: BUKÁS!

(Nyitókép: bbj.hu)

süti beállítások módosítása