Oltani vagy nem oltani?
SZEMlélek 2021. január 01.

Oltani vagy nem oltani?

A kérdésekre válaszol: Ferenc pápa.

vaccination-2722937_1280_1_szerk.jpg

A Vatikán hetek óta aktívan foglalkozik a koronavírus-járvány megfékezése érdekében kifejlesztett oltóanyagok etikai kérdéseivel. Még karácsony előtt egyértelművé tette a katolikus egyházi vezetés, hogy senki számára nem lehet kötelezővé tenni az oltás beadatását, az mindenkinek a „szabad akaratából” kell, hogy történjen. Felhívták azonban a figyelmet a felelős döntés fontosságára is: „nemcsak saját egészségünk megőrzése, hanem a közösség védelme is erkölcsi kötelességünk”. Így azt javasolták, aki megtagadja a védőoltást, egyéb módon figyeljen oda fokozottan a többiek védelmére.

A gyógyszeripar, a kormányok és a nemzetközi szervezetek felelősségével kapcsolatban leszögezték, hogy a legszegényebb országokban is biztosítani kell az oltóanyaghoz való hozzáférést, különben a világjárvány kezelése lesz a következő példa a szegények diszkriminációjára és az őket sújtó igazságtalanságra.

A Hittani Kongregáció azt is kimondta, hogy az abortált magzatok szöveteinek felhasználásával előállított oltások alkalmazása - mivel egyelőre etikailag kifogástalan oltások nem állnak rendelkezésre és a COVID-19 visszafordíthatatlanul terjed – elfogadható. Hangsúlyozták azonban, hogy ez nem jelenti az abortusz gyakorlatának közvetett legitimációját sem és arra kérték a gyógyszeripari vállalatokat és a kormányzati egészségügyi ügynökségeket, hogy mielőbb állítsanak elő és támogassanak olyan, etikailag elfogadható oltásokat, melyek nem okoznak lelkiismeretei problémákat sem az egészségügyi szakembereknek, sem pedig a beoltandó személyeknek.

December 29-én végül a Vatikán szakemberekből álló különbizottsága kiadott egy 20 pontból álló dokumentumot, melyben az összes, az oltással kapcsolatban eddig felemerült morális kérdésben igyekszik eligazítást adni a hívőknek, illetve kéréseket, iránymutatásokat fogalmaz meg az illetékes hatóságok irányába.

Első és legfontosabb pontként a dokumentum az oltóanyagok világméretű igazságos elosztása mellett érvel, különös figyelemmel a szegény országokra. Az oltóanyagokat mindenki számára elérhetővé kell tenni, különben „újabb, globális szintű igazságtalanságban” veszünk részt - szögezi le.

Az írás kemény szavakat használ az oltást ellenzőkkel szemben, akik szerintük veszélyeztetik azok egészségét, akik orvosi okok miatt nem beolthatók, és egyedüli reményük az ún. nyájimmunitás kialakulása. Azt is kijelentik,

ha valaki megtagadja az oltást, később azonban a fertőzés miatt kórházi ellátásra szorul, indokolatlanul és szükségtelenül von el forrásokat az egészségügyi rendszerből.

A dokumentum arra is kitér, hogy katolikus szervezetek ne vegyenek részt az oltást népszerűsítő nemzetközi kampányokban, azonban a helyi egyházak igenis vegyék ki a részüket a kommunikációban és a hiteles információk lakossághoz való eljuttatásában.

Nem mindenki fogadta teljes egyetértéssel a szakmai bizottság megállapításait. Egy németországi, betegvédelemmel foglalkozó alapítvány vezetője szerint a védőoltásban részesülők sorrendjére vonatkozó javaslat esetében „a Vatikán jobban tette volna, ha inkább hallgat”. Németországban például a súlyos betegek, az ápolásra szorulók és az idősek a legveszélyeztetettebbek, és már régen nem az egészségügyi dolgozók vagy a tanárok, ahogy az a vatikáni dokumentumban javaslatai között szerepel.

Amint lehetett, a Vatikán is megrendelt 10.000 adag vakcinát a mainzi székhelyű Biontech-től és amerikai partnerétől, a Pfizertől. Ez elegendő arra, hogy a Szentszék és a Vatikán Állam mintegy 4500 dolgozóját, valamint hozzátartozóikat és a nyugdíjasokat is beoltsák. A megrendelt mennyiséget úgy számolták ki, hogy előzetesen felmérték, ki szeretné beadatni magának az oltást. Elsőként a pápai Bambino Gesu (Gyermek Jézus) Gyermekklinika kezdte meg az oltások beadását. Vatikán Állam dolgozóinak egyértelművé tették: aki nem kérte az oltást, semmilyen munkajogi következménnyel nem kell számolnia.

A 20 pontos vatikáni dokumentum teljes szövege olasz, angol és spanyol nyelven itt érhető el.

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de, vaticannews.va, nyitókép: pixabay.com)

süti beállítások módosítása