Hivatalosan máig érvényben vannak a kiátkozások
SZEMlélek 2021. január 02.

Hivatalosan máig érvényben vannak a kiátkozások

Az Altenbergi Ökumenikus Teológus Kör a Luthert kiközösítő bulla visszavonását kéri a pápától.

dresden_germany_martin-luther-denkmal-01.jpgEvangélikus és katolikus teológusok sürgetik, hogy a két egyház az 1999-es augsburgi nyilatkozat után immár vonja vissza a hajdani elítélő nyilatkozatokat is. A kölcsönös elismerésnek máig súlyos akadálya ugyanis X. Leó pápa kiközösítő bullája Luther ellen, valamint Luther verdiktje, amelyben a pápát Antikrisztusnak bélyegezte.

Miután a pápa 1520. június 15-én felszólította Luthert eretneknek ítélt tanai visszavonására, a reformátor válaszként nyilvánosan elégette a pápai levél egy példányát, tüntetőleg szakítva Rómával.

Így épp fél évezrede, 1521. január 3-án a pápa már nem csupán figyelmeztette, hanem kiközösítette Luthert és követőit.

Mára mindkét egyház új fényben látja az akkori eseményeket és Róma a II. Vatikáni Zsinattal az ökumené új, reményteli útján indult el. Épp ezért az Altenbergi Nyilatkozatot aláíró teológusok

arra kérik a pápát, mondja ki hivatalosan is, hogy az ötszázéves átok nem vonatkozik a mai lutheránus egyházakra. Hasonlóképp a Lutheránus Világszövetségnek azt kellene kijelentenie, hogy a mai pápaságra és Róma mai püspökeire nem érvényesek Luther Antikrisztus-vádjai.

Ennek megfelelően szeretnék elérni, hogy a német katolikus püspökök, illetve a Németországi Evangélikus Egyház közös állásfoglalásban fejezze ki az egykori események és a bekövetkezett egyházszakadás miatti megbánást.

A reformáció 500 éves jubileumán elhangzottak a kiengesztelődés szavai, a teológusok szerint e szavakhoz méltó cselekedet és a szorosabb testvéri közösség döntően fontos lépése lenne a kölcsönös elítélések visszavonása, hatályon kívül helyezése.

A teológus kör eljuttatta felhívását az érintett egyházak felelős vezetőihez is: Rómába, Genfbe, Limburgba és Münchenbe.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

Forrás: domradio.de, nyitókép: commons.wikimedia.org

süti beállítások módosítása