New York érseke is Trumpot teszi felelőssé a Capitoliumban történtekért
SZEMlélek 2021. január 13.

New York érseke is Trumpot teszi felelőssé a Capitoliumban történtekért

Az egykori szövetséges egyenesen felbujtónak tartja a leköszönő elnököt.

kna_161024-93-000016_dolan_trump_1900_2_szerk.jpg

Sokszor kapott kritikát Timothy Dolan bíboros, New York állam érseke a Donald Trumphoz fűződő jó kapcsolata miatt, most azonban ő bírálta élesen a távozó elnök viselkedését. A főpásztor vasárnap Twitter-oldalán tette közzé nyilatkozatát, melyben úgy fogalmazott, hogy

az az ember, akinek a jog védelme és a rend fenntartása lenne a feladata, maga "szította a lángokat".

Dolan azokat is elítélte, "akik mindig mindent jobban tudnak, és megmondják, hogy mit kellene tennünk". Hogy ezzel a kijelentésével pontosan kikre célzott, egyelőre nem tudni. A bíboros arra is adott magyarázatot, miért ilyen későn szólalt meg. Elmondása szerint csendes elvonuláson volt, ami megakadályozta abban, hogy az elmúlt hetek eseményeiről szóló hírek utolérjék.

A Trump-hívek Capitoliumba való erőszakos behatolása 5 halálos áldozatot követelt. Ferenc pápa vasárnap imádkozott az áldozatokért és azokért is, akiket megráztak a történtek. A Szentatya elítélte az erőszakot, és annak azonnali befejezésére szólított fel. Az erőszakot ugyanis semmi nem indokolhatja. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Capitolium elleni támadás kapcsán számos amerikai katolikus egyházi vezető azonnal felszólalt, sőt, pénteken az elnök azonnali távozását szorgalmazták.

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás és nyitókép: katholisch.de) 

süti beállítások módosítása