Alkotmányos gyerekjogok?
SZEMlélek 2021. január 16.

Alkotmányos gyerekjogok?

Miért nem akarja a német Családszövetség, hogy a gyermekek jogai bekerüljenek az alkotmányba?

kinder-2.jpg

Németországban – most először – a gyerekek jogait alaptörvénybe foglalnák, ezt a lépést azonban a Katolikus Családszövetség fölöslegesnek, sőt veszélyesnek tartja, szerintük inkább az ifjúságvédelem jogi kérdéseivel kellene foglalkozni.

Matthias Dantlgraber, a Családszövetség ügyvezetője a kölni Domradio-nak nyilatkozva elmondta:

azért tartják a család önrendelkezési joga elleni támadásnak a tervezett alkotmánymódosítást, mert felhatalmazhatja az államot a családok életébe való beavatkozásra.

Az Uniópárt épp ezért azt is bele írná a törvénybe, hogy a szülők jogait nem szűkíthetik a gyerekek jogai, az elsődleges felelősség változatlanul a szülőké maradna.

A Családszövetség képviselője úgy látja, hogy a jelenlegi alkotmány nem szorul módosításra a gyerekek és a családok jogait tekintve:

„ez a vita azt a benyomást kelti, mintha a gyerekek még nem lennének védve, pedig már minden alapjoguk biztosított. Nem kell az alkotmányt megváltoztatni.

A törvények szintjén, például az ifjúság támogatására vonatkozó törvényeken kell dolgozni.”

Vannak jogászok, akik szerint még a jelenlegi tervezet is elmarad az ENSZ gyermekjogi konvenciójától, ugyanakkor a Szövetségi Alkotmánybíróság szerint a német alkotmány rendelkezéseit is az ENSZ egyezmény szerint kell értelmezni. Dantlgraber épp ezért úgy látja, szükségtelen az alkotmányt módosítani, hiszen jelenleg is érvényes, hogy a gyerekek érdekeit minden állami szervezetnek figyelembe kell vennie – ahogy ezt az Európai Alapjogi Charta 24. pontja is előírja.

Sarkalatos kérdés, hogy a gyerekek jogai – ahogy eddig – csak annyit jelentenek, hogy a gyerekek javát figyelembe kell venni minden állami döntésnél, és a gyerekeket is meg kell hallgatni az őket érintő jogi folyamatokban, vagy aktív jogokat biztosítanak, tehát a gyerekek részt vehetnek az őket érintő döntések vitájában is.

A zöldek szerint a pandémia idején is más rendelkezések születtek volna az óvodák, iskolák bezárásáról, ha a gyerekek érdekeit jobban figyelembe veszik, esetleg őket magukat is megkérdezik.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

(Forrás: domradio.de. nyitókép: pixabay.com)

süti beállítások módosítása