Katolikus fordulat Németországban is?
SZEMlélek 2021. január 16.

Katolikus fordulat Németországban is?

A mai pártnapon választották meg a német CDU új elnökét.

laschet3_0.jpg

A Kereszténydemokrata Unió új vezetője Armin Laschet, aki eddig Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke volt, katolikus, jogász, újságíró. A berlini pártnapon édesapja bányászigazolványával a kezében kérte – többségükben online részt vevő – párttársai szavazatát és beszédében a közép, a politikai folytonosság jelöltjeként határozta meg önmagát.

Amint elmondta, édesapjától megtanulta, milyen fontos a bizalom – személyek iránt, de a politika, a társadalom iránt is és nem csak kormányzati tapasztalattal rendelkezik, de az emberek gondjait átérző szívvel is.

Az elmúlt hét amerikai eseményeire is utalva hangsúlyozta, hogy „ellenzi a polarizáció minden formáját”, szerinte „világos beszédre” van szükség és hitelességre, a társadalom integrálása érdekében.

A néhány hét híján 60 éves politikus saját életútjával is alátámasztja, amiről 2009-ben könyvet is írt, hogy van lehetőség a felemelkedésre, hiszen édesapja bányászból lett tanár és mind a négy fiát egyetemre küldte. Németország első integrációs minisztereként (2005-2010) is azon dolgozott, hogy a felemelkedés és egy jobb világ a mai nemzedékek előtt is nyitott lehetőség legyen.

Laschet életében nem csak gyerekkorában volt fontos szerepe a templomnak: feleségét, akitől három felnőtt gyermeke van, a plébániai kórusban ismerte meg és a párttal is az egyházon keresztül került kapcsolatba.

Jogi tanulmányai után a Bajor Televíziónál és a Charivari magánrádiónál dolgozott újságíróként, de a szíve visszahúzta szülőföldjére, Aachenbe, ahol később a püspökség lapját szerkesztette és egy könyvkiadót is vezetett, mielőtt politikusi pályára lépett.

Miniszterelnökként is jó kapcsolatokat ápolt az egyházakkal, nemrég pedig magánaudiencián a Szentatya is fogadta. Laschet a pápa legutóbbi enciklikájára, a „Fratelli tutti”-ra utalva úgy látja: „Ferenc pápa mindannyiunkat nagyobb kompromisszumkészségre ösztönöz a globális megoldások kérdéseiben és több intenzívebb részvételre a nemzetközi szervezetekben, amivel napjaink sok konfliktusának lényegére tapint rá”.

A pandémia miatti intézkedésekkel kapcsolatban következetesen elveti az állam direkt beavatkozását a vallásszabadságba. A többi szövetségi állammal ellentétben tartományi miniszterelnökként tudomásul vette, hogy a közösségek maguk határozták meg a szabályaikat a lockdown alatt.

Karácsonykor a Spiegelnek adott interjújában Laschet a politikusok nevében bocsánatot kért a vírus kezelésében elkövetett hibákért, mert amint mondta:

„Tavasszal sokan csak azért haltak meg, mert lezártuk az otthonokat. Ez olyan veszteség, amelyet nem tudunk jóvátenni. Korrigálhatatlan. Mi, a politikai felelősök csak bocsánatot kérhetünk a hozzátartozóktól.”

Emiatt még a jelenlegi magasabb fertőzési számok idején is azért szállt síkra, hogy az idősotthonokba továbbra is engedjék be a látogatókat, hiszen: „Az otthonok lakói nem csak a vírus miatt halnak meg, hanem némelyek azért, mert elveszítették az életkedvüket, belehalnak a magányba.”

Egy nappal a CDU online megtartott választása előtt Franz Meurer szociális plébános úgy nyilatkozott a kölni Domradio-nak, hogy bár mindhárom jelölt katolikus, az ő szívéhez Laschet áll legközelebb. Meurer atya, aki 50 éve tagja a pártnak, azt várja az új vezetéstől, hogy „megértse, hogy közvetítenie kell az emberek felé, közvetítenie, mit miért tesz. Nézetem szerint ez a tulajdonképpeni kihívás. Különben az emberek nem értik meg."

"És a politikusoknak természetesen személyes példaképnek is kell lenniük. Másképp nem is megy."

"Ha megmutatják, hogy ők egy rajnai kapitalizmust szeretnének, ha tehát hajlandók értékek mentén dolgozni, a tartásukból, hozzáállásukból fakadóan politizálni, akkor megy. Ha nem gondolunk a kisemberekre, akik úgymond a gépcsarnokokban dolgoznak, akkor eltűnünk a piacról – és ez az egyházra ugyanúgy érvényes.” – vélekedik a szociális plébános.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

(Forrás: domradio.de, nyitókép: CDU-parteitag.de)

süti beállítások módosítása