Semmit sem old meg a villamosszék
SZEMlélek 2021. január 18.

Semmit sem old meg a villamosszék

Trump visszahozta, Biden azt ígéri, hogy betiltja.

execution-74017_1280.jpg

Bár kedden még arról szóltak a hírek, hogy pszichés állapotára való tekintettel elhalasztották az Egyesült Államokban Lisa Montgomery halálos ítéletének végrehajtását, másnap végül mégis kivégezték az ötvenkétéves asszonyt.

Újra és újra föllángolnak a viták a halálbüntetésről, a pápa az utóbbi hónapokban is több alkalommal határozottan állást foglalt a kérdésben, világosan kijelentve, hogy elfogadhatatlannak tartja, ha egy elítéltet megfosztanak a megbánás, a javulás, a jóvátétel lehetőségétől.

Egyébként is kétséges, hogy mekkora a halálbüntetés visszatartó ereje. Nem indokolható azzal sem, hogy a társadalom érdekét szolgálná.  

A Szent Egyed közösség, melynek tagjai sokféle módon igyekeznek enyhíteni a legszegényebbek nehézségeit, így elítéltekkel is foglalkoznak, régóta tiltakozik az emberi méltóságot sértő halálbüntetés ellen, most is megpróbáltak minden tőlük telhetőt és csalódottan vették tudomásul, hogy hiába.

Ahogy a közösség németországi képviselője elmondta, tragikusnak tartják a döntést és az egész helyzetet több szempontból is. Lisa Montgomery esete azért is rendkívül fájdalmas, mert az asszony valószínűleg már szörnyű tette idején sem volt beszámítható: egy várandós asszonyt ölt meg, a magzatát kivágta és hazavitte, azt állítva, hogy ő szülte. Ez a kislány ma 16 éves.

A halálos ítéletet 2007-ben mondták ki, Montgomery azóta élt a „siralomházban”, mára több szakértő szerint is olyan lelki-szellemi állapotban volt, hogy aligha foghatta fel a mostani méreginjekció és a hajdani rémes cselekedete közti összefüggést.

A szinte sebtiben hozott végrehajtással mintha az utolsó lehetőséget akarta volna kihasználni a szövetségi bíróság, mivel Joe Biden a halálbüntetés eltörlését ígérte. Persze attól, hogy az Egyesült Államok, a szövetség szintjén megszüntetik, az államok csaknem felében továbbra is fennmarad a halálbüntetés. Nemrég még az is felmerült, hogy a villamosszék, a méreginjekció és a gáz mellett a lövés is visszakerüljön a módszerek közé. Még leírni is szörnyű ezeket a lehetőségeket.

A Szent Egyed Közösség németországi képviselője a kölni Domradio-nak nyilatkozva azt mondta Lisa Montgomery esetéről: „Nagyon nehéz élet van mögötte, ami természetesen nem menti az iszonyú tettét, de egészében tényleg tragikus. Velünk együtt nagyon sokan szálltak síkra érte, valóban igen rossz egészségi állapotban is volt már. Egy bíró további egészségügyi vizsgálatot kért, de nem várták ki ezt a vizsgálatot – és ez dühít bennünket.” Korábban valóban az amerikai püspökök is felemelték szavukat, amiért szövetségi szinten feloldották a halálbüntetések végrehajtásának moratóriumát.

Legfontosabb érv a kivégzések ellen az, hogy az ember veleszületett méltóságát nem veszíti el akkor sem, ha súlyos bűncselekményt követ el és ezzel a méltósággal összeegyeztethetetlen az erőszakos halál, az élethez való jog a legnagyobb bűnöst is megilleti. Ahogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának 2017-es vitáján Jurkovic érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője hangsúlyozta: 

Egy jogállam számára a halálbüntetés tévút, mert az igazság nevében gyilkoltat. és "Az igazságot sosem érhetjük el azáltal, hogy megöljük embertársunkat" – idézte Ferenc pápa szavait.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

(Forrás: domradio.de Nyitókép: piaxabay.com)

süti beállítások módosítása