Műkincseket a hajléktalanoknak
SZEMlélek 2021. január 21.

Műkincseket a hajléktalanoknak

Értékes festmények eladásából támogatja a szegényeket a spanyol bíboros.

canizares.jpg

"A mi kincseink a szegények" mondta hajdan a vértanú Lőrinc diakónus, amikor a császár aranyat és drágaköveket keresett rajta és sokszor mondja ezt Ferenc pápa is. 

Antonio Canizares Llovera, a spanyolországi

Valencia érseke az érseki palota kincseiből első lépésként negyven nagyértékű festményt ajánl eladásra, hogy a bevételből a szegényeket támogassa.

Az elhúzódó járványhelyzet sokak számára az elszegényedést, a nélkülözést jelenti világszerte. Az érsek elsőként azoknak szeretne segíteni egyházmegyéjében, akik éheznek vagy hajléktalanná váltak. Erre a célra alapítványt is létre akar hozni „Pauperes” (Szegények) néven.

A fundamentális teológia professzora – aki 1992-ben lett Avila püspöke, tíz évvel később pedig Granada érseke, majd a spanyol püspöki kar alelnöke – 2015. óta saját jövedelmének tíz százalékát a szegények megsegítésére fordítja és újra meg újra arra hívja paptestvéreit és a híveket, hogy kövessék ők is a példáját.

„Isten mindent nekünk ad, még a fiát is. Miért ne adakoznánk mi is?” – mondta legutóbb karácsonyi szentbeszédében az érsek atya.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

(Forrás és nyitókép: katholisch.de)

süti beállítások módosítása