Személyre szabott fejlesztésekkel segítik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeket
SZEMlélek 2021. január 25.

Személyre szabott fejlesztésekkel segítik a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeket

Fejlesztő torna, állatasszisztált foglalkozás, vagy akár hidroterápia is rendelkezésére áll a nevelőszülőknél és a lakásotthonokban élő gyerekeknek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál.bakaity_anna_gyogypedagogus_viviennel_nyitokep.jpg

Brúnó mosolyogva érkezett a fejlesztő foglalkozásra, elsőként a szivárvány hintába ült bele. Nevelőanyukájának búcsút intett, majd csacsogva fordult a gyógypedagógus felé, és azt kérdezte, ma mit csinálunk?

– 11 éves voltam, amikor a szüleim nevelőszülők lettek, a nálunk élő gyerekeket öcsiként, húgiként kezelem a mai napig. Édesanyámtól sokat tanultam arról, hogy kell ezt a helyzetet természetesen kezelni. Már érettségi után szerettem volna nevelőszülővé válni, végül 24 éves koromban elvégeztem a tanfolyamot, majd nem sokra rá érkezett hozzám az akkor 4 éves Brúnó – mesélte Mlinarič Marica. A Szegeden élő fiatal nő egyedülállóként neveli a most ötéves kisfiút, akit már a megismerkedésük első hetében elvitt felmérésre a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szegedi székhelyén működő gyógypedagógiai központba, ahol kiderült, a gyermek fejlesztésre szorul.

brunot_neveloanyukaja_marica_egy_ev_hordja_fejleszto_foglalkozasra.jpg

A gyermek egészsége a legfontosabb

– A centrumunkban gyógypedagógusok, konduktorok, logopédusok, fejlesztő terapeuták foglalkoznak a gyerekeinkkel, egyénileg vagy csoportosan. Két éve alakítottuk ki itt a tornaszobát, ahol mozgásfejlesztő foglalkozásokat tarthatnak a szakemberek, a szűrő-, vizsgálóhelyiséget, a többfunkciós tükrös szobát, ahol például az állatasszisztált terápiát is tartják. A gyógypedagógia foglalkozások biztosítása nem kötelező feladatunk, de a gyermekeink egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesnek tartom. Egyre nagyobb az igény a hátrányokkal küzdő gyermekek fejlesztésére, így nemcsak Csongrád-Csanád megyében, hanem szervezetünk teljes ellátási területén nyújtjuk ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta Kothencz János, a szolgáltató főigazgatója.

A fejlődés szemmel látható

– Sikerként élem meg, amikor egy gyerkőc megtapasztalja, hogy képes a feladatot megoldani, hogy ő is ügyes – mondja Bakaity Anna, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyógypedagógiai dívizió vezetője. A szakember Brúnó kapcsán elárulta, a fiúcska figyelmét kezdetben nehezen lehetett lekötni, nem fogadta el a szabályokat, több fejlődési területen elmaradt az életkorának megfelelő szinttől. Mára a fejlesztő foglalkozásoknak és nevelőszülő szeretetteljes gondoskodásának köszönhetően pozitív irányba fejlődött a kisfiú személyisége és készségei. –  Gyógypedagógusként legfőbb célunk a különböző képességterületek fejlesztése mellett a gyermek személyiségének kibontakoztatása és a kortársakhoz való felzárkóztatás. Ezért is nagy öröm, amikor azt tapasztalom, hogy egy gyermek "utoléri" csoporttársait és nem kell többet foglalkozásra jönnie – részletezte a gyógypedagógus.

A szakember hozzátette, munkatársaival együtt arra törekednek, hogy minden olyan gyermek kapjon segítséget, akiknek szüksége van a célzott foglalkozásokra. Ugyanakkor ez több mint egy fejlesztő óra: a gyermeket a maga teljességében szemlélve segítik, a munkát játéktevékenységbe ágyazott fejlesztésre alapozzák. A kis lépések elvét követve segítik elő a megkésett területek fejlődését. –   A foglalkozások mellett rendkívül fontos a nevelőszülőkkel és gyermekvédelmi gyámokkal folytatott folyamatos konzultáció a gyermek állapotáról. Megismertetjük a nevelőszülőkkel azokat a módszereket, játékokat, amelyeket otthon ők is alkalmazhatnak  – fejtette ki a szakember.

Állatokkal és online térben is segítenek

A szolgáltatónál a logopédia és az alternatív mozgásterápia mellett népszerű a kutyás terápia, ami a lelkes négylábú asszisztensek bevonásával zajlik. Az állatasszisztált fejlesztő foglalkozások sikeresek a súlyos tanulási problémákkal küzdő, értelmileg, mozgásban, vagy beszédükben akadályozott gyermekeknél is.

Bakaity Anna elmondta, a tavaly tavaszi karantén idején foglalkoztató füzeteket készítettek a gyermekek számára, valamint nyáron iskolára felkészítő napközis táborokat szerveztek.

Különleges lakásotthon a sérült gyermekeknek

A szolgáltató a sajátos szükséglettel bíró apróságokról más módon is gondoskodik. A 18 férőhelyes kecskeméti Napsugár Gyermekotthon három lakóegységében olyan családjukból kiemelt gyermekek kapnak teljes körű ellátást, akik tartósan betegek, fogyatékkal élnek.

a_napsugar_gyermekotthonban_a_sajatos_szukseglettel_biro_gyerekekkl_szakemberek_foglalkoznak.jpg

– Tíz éves korukig tudunk róluk itt gondoskodni, ám ez kiterjed a különböző életkorú és egészségi állapotú gyerekek egyénre szabott fejlesztésére is. Ezt a gondozást korai fejlesztés, óvodai nevelés, fejlesztő felkészítés, és gyógytornáztatás keretein belül kapják meg szakképzett munkatársainktól illetve a Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusaitól– mondja Halenkár Margit, az otthon vezetője.

A szakember hozzátette: a fejlesztés személyre szabott terv szerint zajlik. Ehhez minden eszköz rendelkezésükre áll, de vannak olyan különlegességeik is, mint például a hidromasszázs kád vagy a sószoba.

A gondozásukban élő csemeték a napjuk egy részét természetesen gyógypedagógiai nevelési- oktatási intézményekben töltik. Az otthonban pedig a nevelők segítik és fejlesztik őket.  – Sok a közös programunk, kirándulni járunk játszóterekre, vadasparkba, bábszínházba, üzletekbe megyünk, hogy a tágabb környezetet is megismerhessék. Nehéz, de nagyon szép feladat a sérült, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermeket beilleszteni a mindennapi életbe – fejtette ki a gyermekotthon vezetője.

Várjuk az elhivatott szakembereket!

Bakaity Annától azt is megtudtuk, hatalmas területet kell ellátniuk, hiszen a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató január 1-jétől 13 megyében látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. – Ezért is várjuk elhivatott, lelkes gyógypedagógusok jelentkezését, akik szívesen dolgoznának velünk az általunk gondozott gyermekek életének jobbá tételén – fejtette ki a dívizióvezető. 

* * *

Ez a cikk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a SZEMlélek értékmagazin együttműködésének keretében készült.

süti beállítások módosítása