A médiát nem szidni kell, hanem formálni

Mi az a digitális paradicsom? Hogyan óvjuk meg gyermekeinket attól, hogy intellektusukat beszippantsa a képernyők világa? Csermely Ákos médiaszakértővel érkezik a Szemlélek Társalgó friss adása.

Rengeteg lehetőség és felelősség is következik abból, hogy ma már bárki médiaszolgáltatóként, tartalomgyártóként tevékenykedhet. Ebből az is következik, hogy

míg régen néhány médiavállalat sok embert tudott elérni, ma sokan érnek el külön-külön keveseket.

– Szilánkosodás van – foglalja össze a médiavilág állapotát Csermely Ákos, a legnagyobb hazai médiakonferencia-sorozat szervezője, a magyar médiavilág kulcsembere.

Még az előző rendszerben, Baló György oldalán kezdte a pályafutását az MTV munkatársaként, aztán a rendszerváltás idején már „tévécsinálóként” élte át azt az anarchikus időszakot, amikor „mindenki hirtelen hatalmat kapott, és mindenki örült, hogy van szava, de nem mindig volt meg a bölcsesség hozzá”.

Szerinte nem helyes minden kommunikációs problémát a professzionális médiára fogni, noha bőven van felelőssége az ilyen vállalkozásoknak abban, ami velünk történt és történik. Vallja, hogy

a nézőknek is óriási felelősségük van a mai médiahelyzet kialakulásában.

– Kritikátlanul tápláljuk a globális médiavállalatokat, és ennek a bajnak a fordulópontjai 2023-24-ben el fognak jönni. Brutális, ami most történik – mutat rá egy fontos veszélyforrásra Csermely Ákos, aki szerint ma egyfajta „digitális teremtés” zajlik a világban. A digitális paradicsom arról szól, hogy az isteni teremtés után most az ember teremt magának egy világot.

Az adásban szóba kerül, hogy már digitális templomok is léteznek, a „screenen nevelkedő ifjúság” képernyőbe zárt intellektusát pedig fontos lenne kiszabadítani onnan.

– Meg kell tanítani a szülőket arra, hogy a gyerekekkel foglalkozni kell. A Z generáció tagjainak olyan alacsony az ingerküszöbük, hogy el nem tudom mondani. A gyermek természetévé kell tenni azokat a korlátokat, amiket önmaga húzzon föl – ajánl hasznos szempontokat a felnőttek számára a médiaszakember. Meggyőződése, hogy magukat

a nagykorú állampolgárokat is segíteni kell, hogy megtanulják, mit érdemes hallgatniuk.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.