Az egyházi visszaéléseket nem szünteti meg a hallgatás

A Szemlélek Társalgóban ezúttal egy katolikus teológus és egy tényfeltáró újságíró részvételével beszélgettünk egy olyan témáról, mely sokak szerint az egyház egyik legnagyobb válsága a reformáció óta.

„Valamennyi országban csak azután történtek komoly válaszlépések, miután médiahadjárat indult egy-egy bántalmazási eset eltussolása miatt. E nyilvános botrányok nélkül – úgy tűnik – semmi nem változott volna. Azon országok számára, ahol az egyházat még nem hurcolta meg a média, ez az egyszerű üzenetünk: ismerjék fel a lappangó problémákat, és most kezdjenek el változtatni!” – foglalta össze a média eleddig nélkülözhetetlen szerepét az ügyek feltárásában Hans Zollner, Ferenc pápa tanácsadója, melyet Urfi Péter újságíró is idéz a 444 frissen megjelent az Urfi által 2019 óta (újra)feltárt magyarországi ügyekkel, valamint a nemzetközi gyakorlatokkal és statisztikákkal foglalkozó Makro kiadványában.

Urfi saját bevallása szerint nem vallásos, de nem idegen tőle a kereszténység, a katolikus egyházzal pedig jó ideje „ismerkedik”. Nem ő kereste a témát, hanem az találta meg őt: amikor 2015-ben a kezébe vette a Boston Globe 2002-es tényfeltáró cikksorozatából készült könyvet, a Betrayal-t, mely Geoghan atya történetével indult, a második fejezet végére érve tudta, hogy valamit kezdenie kell a témával. Szerinte

az egyházon belüli szexuális visszaélések ügye egy alulkezelt téma ma Magyarországon:

mintha csak külföldön történne ilyesmi… Cikksorozata viszont pont ennek a mítosznak a cáfolata. Cikkei miatt megkapta már azt a vádat, hogy az egyház ellensége, de volt, aki azt vetette a szemére, hogy túlságosan megértő a katolikus egyházzal. Tényfeltáró munkái alapján egyetért Ferenc pápával, aki a molesztálások fő okaként nem a cölibátust, hanem a klerikalizmust, helyesebben a hatalmi helyzettel való visszaélést jelölte meg.

Görföl Tibor katolikus teológus a Vigília főszerkesztőjeként és számos könyv szerkesztőjeként, kiadójaként belülről látja az egyházat. Ő azt mondja, a világegyházban hosszú évek óta, napi szinten van jelen a gyermekbántalmazásról zajló párbeszéd, és

a nyilatkozatok általában a szégyenről és a megbánásról szólnak.

Ő úgy látja, hogy a magyar egyházon belül is megkezdődtek a prevenciós lépések – amivel baj van, az a visszatekintés és a múlt feldolgozása, melyet nehezít az a kommunizmusból magunkkal hozott mítosz, mely szerint a Nyugat bűnös, a Kelet pedig bűntelen. Görföl szerint a bántalmazások ügye az egyházban meglévő törésvonalakat elmosta, mert minden irányzat, még a II. Vatikáni Zsinat után alakult új közösségek is érintettek benne. Szerinte nem az egyház hitelességét és tekintélyét kellene védenünk, hanem arra kell törekednünk, hogy őszinteséggel, nyíltsággal, határozottsággal, bátorsággal a még megmaradt tekintélyünket és szavahihetőségünket megtartsuk, és megújulva tudjunk továbblépni.

A műsort a nemrég elhunyt Rudan Mária emlékének ajánljuk.

A teljes adás meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.