Beer Miklós: A szegények Isten ajándékai számunkra

Az influenszerré lett nyugalmazott püspök egész életútját átölelő videóinterjút adott a Szemléleknek, amelyben őszintén kitért a jövő egyik fontos kérdésére, a papi nőtlenséggel kapcsolatos dilemmára is.

Milyen körülmények között telt a gyermekkora? Hogyan kísértette meg a birtoklásvágy, és mi volt erre Isten frappáns válasza? Miért nem csak a cigányság felemelésével kellene foglalkoznia a társadalomnak?

Mit tart a hazai szegénygondozás kudarcának, és miként próbál új utakat keresni ezen a téren?

Miért tartja sikertelennek a középosztály felemelésének kísérletét? Miért csapott fel nyugdíjasként vloggernek, és milyen hatását tapasztalja annak, hogy az egyház falain kívüli közösségek, személyek életére is hatással bíró influenszerré lett?

Talán sokan azt gondolták, hogy a nyilvánosság terepein igen aktív Miklós püspök az elmúlt években már mindent elmondott, amit elmondhatott, ám bőven vannak még olyan üzenetek, amelyeket át kíván adni.

Nem rejti véka alá véleményét sem: továbbra is egyetért például azzal a felvetéssel, hogy „helyére kellene tenni” a papi nőtlenség, a cölibátus intézményét – annak kötelezősége szerinte a közösségben megélt szerzetesi hivatás velejárója. Úgy gondolja,

egyértelműen az a jövő útja az egyház számára, hogy a szolgálatra alkalmas, házas férfiakat is pappá lehessen szentelni. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség a papképzésben.

Vallomásából kiderül, hogy Ferenc pápával csak látszólag különbözik e téren a véleményük.

Beer Miklós
Miklós püspök és Sáhó Eszter, a Szemlélek főszerkesztője