Nem mondanak le a francia püspökök, de segítséget kérnek

A helyi katolikus egyházi vezetők elismerték a klerikusok által elkövetett szexuális visszaélések rendszeres jellegét.

Megrázó beszámolót tettünk közzé októberben a Szemlélek felületén: egy Franciaországban élő magyar keresztény házaspár foglalta össze a mintegy 216 ezer áldozatot érintő, évtizedeken át elkövetett szexuális erőszak feltárásának folyamatát és a kutatás eredményét.

Sokan megszólaltak a témában, Ferenc pápa is az egyház szégyenének nevezte az úgynevezett CIASE-jelentés tartalmát. Egy kezdeményezés odáig jutott a megújulás előidézésének szándékával, hogy lemondásra szólította fel a teljes francia püspöki közösséget.

Mostanra tudható, hogy ez nem fog megtörténni. November elején ugyanis megtartotta őszi közgyűlését Lourdes-ban a francia püspök konferencia, amelynek elnöke azt jelezte, hogy folytatni kívánják a visszaélések elleni küzdelmet. – Megértettük, hogy ebben a témában csak úgy haladhatunk előre, ha elfogadjuk mások nézőpontjait is. (…)

A püspököknek segítségre van szükségük a kiskorúak szexuális visszaélése elleni küzdelemben – idézi Eric de Moulins-Beaufort érseket a Vatican News beszámolója.

De mit is fognak tenni a változásért?

Egyrészt létre fognak hozni egy olyan kánoni büntetőbíróságot, amely az első fokon lefolytatott tárgyalások tekintetében az összes egyházmegye felett gyakorolni fogja a joghatóságot.

Másrészt anyagilag kárpótolják az áldozatokat, amelyhez „az egyházmegyék vagyonának és ingóságainak egy részét is elkülönítik”.

A megújulás előmozdításának céljával munkacsoportokat is létrehoznak, az alábbi elnevezésekkel: „A bevált gyakorlatok megosztása a bejelentett esetekre válaszul”; „Gyóntatás és lelki kísérés”; „Az érintett papok lelki kísérése”; „A hivatásgondozás és a leendő papok képzése”; „A püspöki szolgálat lelki kísérése”; „A papok szolgálatának lelki kísérése”; „A világi hívek bevonása a püspöki konferencia munkájába”; „Az egyházon belüli szexuális erőszak okainak elemzése”; „A közösségi életet vezető világi hívek és a sajátos karizmát követő csoportok társulatainak figyelemmel követése és ellenőrzése”.

A püspökök kötelezővé teszik továbbá, hogy

a papi szemináriumok és szerzetesi képzési házak vezető tanácsaiban egy nő számára részvételt kell biztosítani szavazati joggal.

Emellett a francia püspökök elrendelték, hogy konferenciájuk bizottságainak és tanácsainak a tagjai a püspökök mellett „Isten népének más tagjaiból” is álljanak.

Az iménti példák mellett több lépést is tettek a francia püspökök – itt olvasható a magyar nyelvű beszámoló –, ami azt jelzi, hogy valóban megértették: nem mehetnek tovább úgy a dolgok, ahogy eddig történt.

Hogy a megújulás ne csupán ígéret legyen, annak elősegítéseként hamarosan egy vizitátor csoport érkezhet Franciaországba, akik Ferenc pápa felé fogják jelenteni tapasztalataikat.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.