Ferenc pápa beteg, de jó kezekben van

Világszerte imádkoznak a katolikus egyházfőért, aki háláját fejezte ki a lelki megerősítésért.

Március 29-én, szerdán Matteo Bruni vatikáni szóvivő arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Szentatya előre tervezett vizsgálatok miatt kórházba ment. Ma már tudjuk, hogy ez a kijelentés nem teljesen fedi a valóságot.

A több külföldi forrásból kirajzolódó összkép szerint az tűnik reálisnak, hogy Ferenc pápa a hét első napján nem érezte jól magát, fáradtabb volt a szokásosnál, ám keddre jobban lett. A rendszeresen szerdai napokon tartott úgynevezett „általános kihallgatás” után a Szent Márta házba visszatérve viszont egyértelmű volt, hogy valamilyen betegségről lehet szó: a programot követően nagyon fáradt volt, nyomást érzett a mellkasán, a kezei is vaskosabbnak tűntek. Fájdalmai is voltak, ezért személyi egészségügyi asszisztense, Massimiliano Strappetti kérésére mentőt hívtak, és a Gemelli-klinikára szállították a pápát, ahol azonnal megvizsgálták. Kiderült, hogy

nem koronavírusos, azonban valamilyen légúti fertőzés, feltehetőleg tüdőgyulladás lehet a fő betegség, sajtóértesülések Kardiológiai problémákra is utalnak.

Hogy nem rutin orvosi ellenőrzésről van szó, azt megerősíti, hogy lemondták a pápa minden programját szombatig, köztük egy már előkészített beszélgetést egy olasz újságíróval.

Bár ezek a hírek aggodalomra adhatnak okot, az orvosok nem találtak gondot a mellkas-CT-vizsgálat során, szerda este a pápát derűsnek látták, láthatóan jobban volt.

Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a világ minden tájáról rengeteg ember fejezte ki együttérzését, igazi imaháló fonódott a pápa köré. Maga Joe Biden amerikai elnök is „extra imádságra” szólította fel az embereket, így megtámogatva a pápa felépülését. A politikus szerint a katolikus egyházfő az egyik leginkább „Krisztus-féle” személy, akivel valaha találkozott.

A válaszreakció sem maradt el: vatikáni közlés szerint

Ferenc pápát meghatotta az a sok üzenet, jelzés, amely eljutott hozzá – ki is fejezte köszönetét „a közelségért, az imákért”.

Csütörtökön, március 30-án kora délután állapota javulásának jeleként a pápa Twitteren jelezte meghatódottságát a felé áradó szeretet, imák, közelség kapcsán.

Miközben tehát érdemes őszintén szembenézni annak valóságával, hogy nem egy rutinvizsgálatról van szó, hanem egy nemrég műtéti beavatkozáson átesett idős személy fertőzéses betegségéről, most, március 30-án úgy tűnik, nagyon jó kezekben van a pápa, nagyon odafigyelnek rá, és ahogy tisztelői is rámutatnak, olyan lelkiereje van, ami az ilyen kihívások leküzdésében is nagy segítséget jelenthet. A teste mellett a lelkéért sincs okunk aggódni, hiszen bármi történik is vele, a legjobb kezek ölelik át, nagy szeretettel.

Nyilvánvalóan felmerülnek kérdések a következő hetek programjai kapcsán. Az egyik dilemmát a soron következő ünnepi liturgiák vetik fel, hiszen a nagyheti, majd húsvéti szertartások egy egészséges pápa számára is jelentős megterheléssel járnak. Feltehetőleg vagy korlátozottan lesz jelen ezeken a programokon az egyházfő, vagy helyettesítéssel fognak élni a Vatikánban.

Bennünket, magyarokat különösen érdekel, hogy az április végére tervezett, tehát egy hónap múlva esedékes pápalátogatásra milyen hatással lehet Ferenc pápa mostani állapota. Erre valószínűleg az a legtárgyilagosabb válasz, hogy jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani, azon kívül, hogy

egyáltalán nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az áprilisi magyarországi pápalátogatás elmarad.

Ez azonban eddig is így volt, mert hiába az előzetes bejelentés, az előkészület: tudható volt, hogy a pápa mindenkori utazásai mindig az aktuális egészségi állapotától függően valósulnak meg. Most annyi történt, hogy a magyar emberek kaptak egy plusz okot, hogy imádkozzanak Ferenc pápáért.

(Források: BBC, Corriere della Sera, America Magazine)