Gyógyító dal köszönti a béke követeként hozzánk érkező Ferenc pápát

A „Magyar fohász 2023” című szerzemény segíthet bekötözni népünk lelki sebeit.

Ahogy közeledik április utolsó hétvégéje, egyre sűrűsödnek a pápalátogatáshoz kapcsolódó hírek. Akad köztük szép számmal felemelő üzenet is – ezt a csokrot gazdagítja egy friss dal, amelyet kifejezetten erre a szép alkalomra komponáltak.

– Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes vetette fel az év elején, hogy volna-e kedvünk Pálinkás Gergely barátommal, szerzőtársammal dalt írni az akkor még csak remélt, ismeretlen időpontban, talán nyáron esedékes magyarországi pápalátogatásra. Nagy örömmel mondtunk igent, született is egy demó felvétel, ám aztán jött a bejelentés, és kiderült, hogy nagyon kevés idő maradt egy professzionális stúdiófelvétel elkészítésére, ezért nagyon gyorsan kellett cselekednünk, de hála a jó Istennek, sikerült rögzítenünk végleges formájában a dalt – fogalmazott a Szemlélek érdeklődésére Toldi Tamás, a dalszöveg szerzője.

Az államtitkár – akinek közbenjárására a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta a dal létrejöttét – nem szólt bele abba, hogy kik szerepeljenek a dalban, de kérte, hogy a fiatalabb generációt is képviselje valaki. A választás Vastag Csabára esett, aki a két legendás énekessel, Keresztes Ildikóval és Varga Miklóssal (akinek állandó szövegírója, énekese, vokalistája Toldi Tamás) együtt örömmel mondott igent a felkérésre.

A dal zenei részéért a már említett Pálinkás Gergely, a smooth jazz műfaj nemzetközileg is elismert képviselője felelt, akitől nem áll távol popdalok zenéjének megalkotása sem.

Előadói és kreatív oldalon a Misztrál együttesből ismert Heinczinger Mikát, Szirtes Edina Mókust, Ember Pétert, és az Artisjus-díjas Szűcs Norbert zenei producert említi fontos szereplőként a szövegíró.

Jelen sorok írásakor még néhány napot várni kell a teljes dal nyilvános megjelenésére, de a Szemlélek szerkesztősége lehetőséget kapott a felvétel meghallgatására, és állíthatjuk:

mind a pápalátogatáshoz, mind az aktuális történelmi állapothoz méltó, felemelő, bátorító mű született.

Ez a dal ténylegesen fohász: az első két versszak Istenhez szól, a harmadik már a pápához fordul, a két részt pedig különleges furulyaszóló köti össze művészi hídként. Békére vágyunk, békére van szükségünk, ez a fő üzenet. A refrén Toldi Tamás szerint leginkább dicsőítésnek nevezhető, amelynek során kifejezzük, hogy Isten segítségében („te vagy a kikötő, a sorsunk tengerén”) és a pápa megerősítő közbenjárásában („te vagy a béke, a háborúk idején”) bizakodunk.

MAGYAR FOHÁSZ 2023
(Toldi Tamás – Pálinkás Gergely)

SZÓLJ HOZZÁNK, ÉRINTS MEG
VIGASZTALJ, ISTENÜNK
ŐRIZD MEG, BÉKÉBEN
MEGSARCOLT NEMZETÜNK

REFRÉN:
TE VAGY AZ ÁLDOTT, TISZTA FÉNY
MAGYAROK FÖLDJÉN, A REMÉNY
TE VAGY A KIKÖTŐ, A SORSUNK TENGERÉN
TAVASZ VAGY, A TÉL UTÁN
NYÍLÓ VIRÁG, AZ ÉLETFÁN
JÖHET SZÁZ VESZÉLY, TE SOHA NEM HAGYSZ MINKET SOHASEM, ÁRVÁN

IRGALMAZZ, GYÓGYÍTSD MEG
FÁJDALMAS SEBEINK
ÉBRESSZ FEL ÉS ADD VISSZA
ELHULLOTT SZÁRNYAINK

ÁLLJ MELLÉNK, TE IS OLTALMAZD
ORSZÁGUNK, SZENT ATYÁNK
OLDOZZ FEL, HALLGASD MEG
ŐSZINTE, KÉRŐ IMÁNK

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.