Roma származásom csak egy azon témák közül, melyekre érzékeny vagyok.

Az embereket az értékrendjük irányítja. Bemutatkozásomat nem is kezdhetném annál lényegre törőbben és egyszerűbben, minthogy felsorolom a számomra legfontosabb értékeket: tisztesség, rugalmasság, segítőkészség, igazságosság, intelligencia, tradíció, függetlenség és rendszeretet.

Erőteljesen lázadok, ha igazságtalanságot látok.

Nem mindig tudom megmagyarázni, hogy miért, de azonnal segítségére sietek másoknak, ha arra van szükség. Fontos számomra az is, hogy akármilyen pozícióban is legyek, az embertársaimmal történő interakciókban a felek egyenrangúan, tiszteletteljesen álljanak egymáshoz – taszítanak az erőfölényüket kihasználók.

Sokszor kapok visszajelzést, hogy konzervatívnak vagy merevnek látnak. Egy rendezett, tiszta községből, Miskolc mellől származom, három éve élek Budapesten, de a mai napig még sok mindenen meglepődöm… Mondjuk, egyes, a televízióban főműsoridőben sugárzott műsorok értékrendjével sem tudok azonosulni, és azt is sajnálatosan tapasztalom, hogy a média világa egyre inkább a politika erős befolyása alatt áll. Számomra azonban a saját véleményem őszinte képviselete fontosabb, ezért

nem kívánok egyik „oldalhoz” sem tartozni.

A közszférát is részben emiatt hagytam ott: most azért érzem jól magam közgazdászként és cikkíróként is, mert a munkáim során nem várnak el tőlem olyat, ami nem fér bele az értékrendembe, és nem tartozik a feladataim közé, ráadásul szabadságot, teret hagynak gondolataim kibontakoztatásához is.

Annak ellenére, hogy elköltöztem a családi fészekből, amennyire lehet, lokálpatrióta maradtam: gyakorta járok haza családomhoz. Borsodból magammal hoztam budapestiek számára néha érthetetlen, érdekes szavakat is, de ettől is egyedinek érzem itt magam. Mindig örömmel mesélek a szülővárosomról – sokszor emiatt is furcsán néznek rám, de szerencsés vagyok, hogy oda születhettem, ahova mások messziről érkeznek, hogy láthassák a vidék szépségeit, természeti csodáit.

Felejthetetlen egyetemi éveimet Miskolcon töltöttem, közben a sors összehozott a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózattal, s azóta foglalkozom tudatosan is roma származásommal. Korábban doktoranduszként tudományos cikkeket publikáltam, de a hálózaton keresztül megismert Szemléleknél kevésbé kötött témákban és módon is írhatok. Örülök, hogy itt lehetek!

Szeretném megláttatni, hogy ne csak az életünk főszerepét éljük, hanem legyünk tudatos mellékszereplői mások életének. Feladataink vannak egymással. Bízom benne, hogy szerzői szerepemmel az Olvasók életét értékkel gazdagíthatom.