”A könnygáz nem tanít”, de a tanulságokat ettől még le kell vonnunk

Az erőszakosan előállított, fogdába zárt, ám semmivel sem vádolt 17 éves fiú hatgyermekes édesanyja megdöbbent a rendőrség és a kormányzat utólagos kommunikációjától.

– Mi vezetett odáig, hogy nem éltek panasszal a családotok több tagját érintő hatósági intézkedéssel szemben?
– Máté fiam, akivel május 3-án az ismert módon bántak egyes rendőrök, úgy döntött, hogy nem kíván panaszt tenni. Bár szülőként legszívesebben elfelejtettük volna mindazt, ami azon az éjszakán velünk történt, megdöbbentett, hogy egy sajtótájékoztatón a rendőrség úgy fogalmazott, kizárólag akkor van esély rá, hogy bocsánatot kérjenek azért, amit tettek, ha hivatalosan panasszal élünk. Ezt követően egy kormányzati tájékoztató rendezvényen profinak és kifogástalannak nevezték a rendőri intézkedést. Ezek alapján világossá vált, hogy mindaddig nem fogják levonni a szükséges tanulságot, amíg panaszt nem tesz valaki. Másként megfogalmazva:

amíg senki nem reklamál, addig ez így jó, ahogy van. Nagyon szeretném, hogy legközelebb ne történhessen meg ilyesmi senkivel, hiszen nem emberséges, amit a fiammal és velünk tettek a rendőrök,

de tiszteletben tartjuk Máté döntését. Hivatalosan nem élünk panasszal, de nem titkoljuk, hogy elkeserítő – ráadásul aligha felel meg a jogszerűség kereteinek –, amit el kellett viselnünk.

– Haragszol a rendőrségre?
– Nem, már csak azért sem, mert nem hiszek a kollektív felelősségben. Az a kifejezés, hogy rendőrség, egy szervezetre utal: emberek vannak mögötte. Nem gondolom, hogy a teljes rendőrség hibázott. Olyan közösségről van szó, amelynek szüksége van tanulásra. Akkor tudnak fejlődni, ha az emberek korrekt, helyes információval látják el őket. Mindenkinek szüksége van visszajelzésre, a szakmai életben is hiszek a segítő reakciók erejében. Ugyanakkor akármennyire próbálom távol tartani magamtól, ami történt, teljesen nem tudom ezt megtenni. Harag nincs bennem, de fájdalom természetesen van. Szerintem nem történhetne meg Magyarországon, hogy egy szülőnek, aki szeretné támogatni a kiskorú gyermekét, egész éjszaka csak a hitegetés jusson, ahogy erről a férjem is nyilvánosan beszámolt.

– Máté, ahogy megígérte, május 19-én újra az első sorban volt a tisztességes oktatásügyért tartott demonstráción. Megint történt agresszió, és ez aligha segíti a szándékaik elérését.
– Valóban ott volt Máté, és megint nem bántott senkit, nem követett el jogtalanságot, ismét békésen lépett fel. Azért volt ott, mert hisz az ügyben: kiáll a tanárokért, a diákokért, a magyar oktatás ügyéért.

Vannak, akik szeretnék azt a látszatot kelteni, hogy ez egy agresszív esemény volt,

de egy sokezres tömegbe bármikor belekeveredhetnek azok, akik csak a balhét keresik. Egy focimeccsen jellemzően több eldobált tárgyat lehet összegyűjteni, mint amennyit a rendőrség még aznap éjszaka elrettentő példaként bemutatott. Az egész probléma nagyon egyszerűen megelőzhető lenne – de ez már nem rajtunk, hanem a döntéshozókon múlik.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.