Mikre szólít fel Jézus Máté evangéliumában?

Elmélkedésre ajánlott kérések, egyenesen Krisztustól.

Jóleshet néha, ha megmondják, mit csináljunk. Csak mert megfáradtunk, vagy nincs ötletünk. Annyiszor vágyunk arra, hogy Isten szóljon hozzánk. Pedig mást se csinál, csak be kéne kapcsoljuk a rádióját, azaz ki kéne nyitnunk a Bibliánkat. Jézus sokat beszélt arról mind a tanítványainak, mind a mindenkori sokaságnak – Nekünk, hogy konkrétan mit tegyünk, vagy ne tegyünk. Ezekből szemezgettem a lehető legrövidebbre vágva a bibliai igéket.

Mindegyik Máté evangéliumából van, kronológiai sorrendben és a SZIT fordítás felhasználásával. Az igehelyeket nem jelöltem abban a reményben, hogy sikerül az Olvasót egy kis munkára ösztönözni, ha szeretne utánanézni. És egy-egy megjegyzést fűztem azokhoz, amikkel segíthetem a mindennapos cselekvésekre ösztönzést.

1. „Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet!”

Jézus ezt ugyan a Sátánnak mondja, de ahogy minden ige, ez is minden korok minden emberének szól. A legmindennapibb Istenkísértésünk az egészségünk elhanyagolása. A még egy kis bármik, amik nem tesznek jót, a nem alvások, a szorongások, félelmek világi dolgokkal hízlalása. Minden vállalásunk, amiből kihagyjuk Istent – kockázatos lehet és minden bizonnyal elkéri az árát.

2. „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!”

Oké, de hogyan? Szeretettel. Istent úgy tudjuk leginkább imádni és szolgálni, hogy először is akarjuk. Aztán Őt hallgatjuk a világ sirámai helyett. Hogyan hallgatjuk? Megint csak a Szentírás a legkézenfekvőbb válasz. Desszertnek ott vannak hatalmas mennyiségben az elmúlt századok elmélkedései könyvben. Az automata imádságok helyett, mellett, segíthet a csend hallgatása. A Biblia olvasása azért is jobb, mert papjaink, pásztoraink, lelkészeink igencsak túlterheltek és elméletileg nem mondanak mást, mint amit a Szentírásból a Szentlélek által tanultak. A Szentlélekből mi magunk is bármikor erőt nyerhetünk, ha Őt választjuk a kávék, energiaitalok, pohár borocskák és mindenféle evilági, finomságnak tűnő dolgok helyett.

3. „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!”

Más fordításban: „Térjetek más felismerésre”(Csia Lajos). Odafordulni Istenhez, Jézus szavaihoz. Ismerjük fel, hogy több van itt, mint a világban!

4. „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.”

Az ember minél jobban telítődik Szentlélekkel, annál inkább szövi a hálóját. Ez beépített csomag lesz.

5. „Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben.”

Maga Jézus Krisztus szólít fel minket arra, hogy örüljünk. Pedig pontosan tudta, hogy üldöztetve leszünk.

Ahogy azt is, a pár évtizedes szenvedések mit sem számítanak az örök élethez képest. Pál élete kiváló példa erre. Aki még a börtönben, kalodába zárva is az Urat dicsőítette. Miért? Mert biztosan, Isten-igazából tudta, hogy rajta van a repülőn egy másik világba. Ami minden evilági dolognál felfoghatatlanul csodálatosabb. Képzeljük el, hogy oda vagyunk a látható világunkért. Fel sem tudjuk fogni, mi vár még ránk.

6. „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

Fényünk egyenesen arányos azzal, hogy mennyi időt szánunk Istenre és az Ő igéjére. Ha az Ő szavait olvassuk, nyitott szívvel és bizalommal – egyre inkább látszódni fog az életünkön. Azért, hogy Őt láttassuk és az Ő szeretetét adhassuk másoknak.

7. „Ha a jobb szemed visz bűnre, vájd ki, és vesd el magadtól, mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, mint ha egész tested vettetik a gyehennára. Ha pedig jobb kezed visz bűnre, vágd le, és vesd el magadtól, mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, mint ha egész tested vettetik a gyehennára.”

Ez elég ijesztő, de kiérződik a határozottság belőle. Sejthetjük, hogy Jézus nem öncsonkításra buzdít. Arra kér, hogy a saját érdekünkben utasítsuk el határozottan a kattintást egy pletyka-, vagy egy pornóoldalra, csapjunk a kezünkre a következő zacskó csipsz előtt. Mert ha engedünk a testi vágyaknak, azok lehúznak és megkötöznek minket. Az Ő szeretete pedig szabadság. Nem egyszerű, de ha vele töltünk több időt és nem a világgal, akkor ezek egy idő után erőlködés nélkül menni fognak és nem fogunk szenvedni a hiányuktól.

8. „Ne esküdjetek: sem az égre, mert az Isten trónusa, sem a földre, mert az lábainak zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa; de ne esküdj saját fejedre sem, hiszen egyetlen hajszáladat sem teheted fehérré vagy feketévé. Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.”

Ne magyarázkodjunk! Vállaljuk, amit akarunk, vagy nem akarunk és azt mondjuk, vagy ne mondjuk. Ez nagyon fontos, hogy a kezünk a nyelvünkkel együtt mozogjon – ettől leszünk hitelesek.

9. „Ne szálljatok szembe a gonosz emberrel, hanem aki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda annak arcod másik felét is! Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsóruhádat, engedd át neki a felsőt is! Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre! Aki kér tőled, annak adj, és ne fordulj el a kölcsönt kérőtől!”

Semmink nincs, amit ne kaptunk volna bárkitől is. Amiért mi dolgoztunk, a képességet, hogy dolgozhatunk, megint csak Istennek köszönhetjük. Ez hatalmas szabadságot is adhat, és könnyebben tudunk adakozni, ha elismerjük:

minden pénz Isten pénze, mert neki köszönhetően tudunk pénzt keresni.

Ha tovább adjuk, akkor az energia áramlik minden dolgunkkal, ha magunknak akarjuk – biztos feszíteni fog és megmérgez. Nem kell koldusbotra juttatnunk saját magunkat, de ami felesleg van – az mások miatt van. Nem azért, hogy üljünk rajta.

10. „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket!”

Ez is, ahogy minden parancsolat – értünk van, nekünk jó. Mi leszünk szabadok, ha fogcsikorgatva, de engedelmeskedünk. Ismét csak igaz az örök képlet: minél több idő Istennel, annál könnyebben és szabadabban tudunk ilyen látszólag nagyon nehéznek tűnő dolgokat megtenni.

11. „Ti azért legyetek tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

Kinek jó ez is? Hogyan? Ha figyelünk az Igére és csak azon gondolkodunk, hogyan cselekedjük meg, egyre inkább tökéletessé válunk.

12. „Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt!”;
„Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb!” és „Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók…menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz! Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, ha böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat!”

Nem kell képmutatni, nem kell posztolni mindent – mert a lájkszám nézegetése ismét megkötözhet.

13. „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön! …gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben!”

A széf elrohad, a szív megmarad. Odaát biztosan többet leszünk, érdemes ezért ott számlát nyitni. Azért maradjon itt is az örökösöknek, de ne vigyük túlzásba.

14. „Ne aggódjatok életetekért! Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak. Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra?”; „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát!”; „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.”

Hogyan ne aggódjunk? Akarjunk nem aggódni és minden szorongásnál nyissuk ki a Bibliánkat és addig mondjuk hangosan a „ne félj” típusú igéket, míg részünkké nem válik! És egyre nehezebben fogunk szorongani. Természetesen egy kis híradóval, jajveszékelő ismerős posztjaival a szorongást növeljük. Mi a célunk? Döntsük el, és cselekedjünk aszerint!

15. „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!”; „Vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát.”

Csak nekünk jó, már megint.

16. „Ne adjátok azt, ami szent, a kutyáknak, gyöngyeiteket se dobjátok a disznók elé! Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták. Menjetek be a szoros kapun!”

Jézust követni hamar kiderül, hogy egyre szűkebb utca. A kapun túl ott van az Ég-egy-adta világmindenségen is túl minden.

17. „Kövess engem, és hagyd, hogy a halottak eltemessék saját halottaikat!”

A fekete híradósok olvassák magukat, mi olvassuk a Bibliát!

18. „Bízzál, fiam, megbocsáttatnak a te bűneid!”

Ezt el kell hinnünk. Bíznunk kell benne, hogy megbocsátott, különben visszalopkodjuk a bűneinkért való kárhoztatást. Ez is elmúlik, ha Rá hallgatunk, ha Őt olvassuk.

19. „Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot.””

Ő nem akar pusztulást, ezt mi választjuk az engedetlenségeinkkel. Már rég itt lenne az egész Paradicsom, ha nem ellene dolgoznánk. És még azt is az ördögre fogjuk.

20. „Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok!”

Ha ezt elhisszük, ez is menni fog.

Hogyan hisszük el? El akarjuk hinni, eldöntjük.

Ahogy elhiszünk bármit, amit a kedvenc csatornánkon mondanak. Akit hallgatunk, olvasunk, annak a képére formálódunk. Ha a cinikus, kritikus, szarkasztikus, rettegő, hataloméhes médiumokat fogyasztjuk, azzá válunk, amiket ők mondanak. Ez fájdalmasan egyszerű.

21. „Ne vigyetek magatokkal se aranyat, se ezüstöt, se rézpénzt az övetekben, se tarisznyát az útra, se két felsőruhát, se sarut, se botot: mert méltó a munkás a kenyerére.”

22. „Ne aggódjatok amiatt, hogyan szóljatok, vagy mit mondjatok, mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok.”

Ha elhisszük, hogy a Szentlélek mindig segít mit mondani, akkor segíteni is fog.

23. „Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok.”

Aki nézett már tükörbe, az tudhatja, hogy nem veréb. Ha tudja, el is hihetné.

24. „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre.”

Jézus tanításának végtelen egyszerűsége ma is kiakaszt mindenkit, tudományos fokozattól függetlenül. Azonnal tiltakoznak és viszályt szítanak miatta.

25. „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”

Hogy jöjjünk hozzá? Imában, a Szentírás olvasásában. A képernyők, mobilok lábánál valaki mást fogunk találni, ami nagyon nem megnyugvás lesz. Mit akarunk?

26. „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!”

Tegnap, ma és mindörökké még mindig Ő az. Isten megtestesült szeretete, aki értünk halt meg és értünk támadott fel. Ha ezt valljuk és hisszük, megvan a jegy Pál repülőjére. Kell ennél több? Jézus elvisz minket a Paradicsomba.

27. „Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!”

Olvassátok!

28. „Vigyázzatok, nehogy egyet is megvessetek e kicsinyek közül, mert mondom nektek, hogy az ő angyalaik a mennyekben mindenkor látják az én mennyei Atyám arcát.”

A gyermekvédelemnél nincs fontosabb, ezt mindig írom.

29. „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.””

Ezt nem lehet egyszerűbben, Ő maga mondta.

30. „Ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyátoknak se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. Ne hívassátok magatokat tanítóknak se, mert egy a ti tanítótok: a Krisztus. Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!”

Kényes egy ige, mindenkit mindenhogyan hívunk már.

Ez ugyan ígéret, de aki eljutott idáig, igazán megérdemli. Az utolsó mondat Máté evangéliumában:

„S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”

Tehát éppen most is.

Sokszor szeretnénk jobbra írni a másik embert anélkül, hogy igazán elolvasnánk. Hiszem, hogy minden tettünk egy firka, vagy egy szép vonás életünk pergamenjén. Azért írok, hogy minél többen és minél jobban szeressük egymást elolvasni.