Egyházi vezetők is elismerték, hogy nem kapnak méltó fizetést a tanárok

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa közleményben erősítette meg azt, ami miatt hónapok óta próbálnak pozitív változást elérni a hazai pedagógusok.

– Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is – ez is olvasható abban a közleményben, amelyet több katolikus pedagógus tájékoztatása alapján az MKPK Állandó Tanácsa jegyez, az iraton szereplő dátum pedig 2022. május 17.

Azért lehet érdekes ez az üzenet, mert az elmúlt években,

amikor maguk a pedagógusok, köztük keresztény felekezetek által fenntartott intézmények munkatársai mondták ugyanezt, s az eredménytelen tárgyalásaik után nem maradt más lehetőségük, mint a tiltakozás, az egyházi vezetők nem mutatkoztak ennyire együttműködőnek,

ráadásul 2022. február 28-án az MKPK aláírásával egy olyan nyilatkozat jelent meg, amelynek szerzői bíznak pedagógusaik „józan ítélőképességében és felelős magatartásában”.

Arra a rövid közleményre válaszul akkoriban egy katolikus édesapa a keresztény tanítás alapján fogalmazta meg ide kattintva elérhető reakcióját, egyházi fenntartású iskolákban dolgozó pedagógusok pedig feltették a kérdést: ki fog holnap tanítani?

Úgy tűnik, az összhang immár adott a munkáltatók és a munkavállalók között, a püspökök pedig friss ígéretük alapján „a legmagasabb szinten” fogják intézményeik, pedagógusaik érdekeit képviselni, hiszen, mint írják, „tisztában vagyunk (…) pedagógusaink nehéz helyzetével”.

Nem tudni, pontosan mit értenek a közlemény szerzői azon, hogy túl alacsony a tanárok társadalmi megbecsülése, hiszen az elmúlt időszakban megvalósult kényszerű tiltakozó akciókat rendre pozitív társadalmi visszhang, együttérzés, összefogás kísérte, ugyancsak támogató médiafigyelem mellett, néhány éve civil kampány is indult a pedagógusok megbecsüléséért.

Jelenleg elsősorban a munkáltatói, fenntartói megbecsülés hiánya okoz súlyos válságot, de talán akkor e téren is elindulhat valamiféle reményteli változás.

Több forrásból úgy értesültünk, még nem nagyon volt példa hasonló lépésre, hogy az MKPK ilyen témában minden katolikus pedagógusnak levelet ír. Ráadásul nem utal rá semmi, hogy egy bizalmasan kezelendő iratról lenne szó – kifejezett kérés volt, hogy minél több érintetthez juttassák el a pedagógusok a közleményt. A nyilvánosság terepein ennek ellenére cikkünk megjelenéséig nem találkoztunk a dokumentum teljes szövegével.

Mindenképp pozitív lépés ez a katolikus főpásztoroktól, hiszen

a pedagógusok is szívesebben tanítanának, mint sztrájkolnának.

Most, hogy a méltatlan állapotok felismerésében egyetértés mutatkozik, mindenki jobban járna, ha tárgyalásos úton, mielőbb rendezhető lenne a probléma.