Nem érdekli a pápát, hogy fog-e találkozni a magyar kormányfővel

Lapigazgatónkat, Gégény Istvánt kérdezte a Klubrádió a Szentatyával a napokban készített nagyinterjú kapcsán. Műtétje után most először adott interjút a pápa, a COPE spanyol rádió kérdéseire válaszolt.

A Klubrádió riportere, Szénási Sándor emlékeztetett a pápa budapesti látogatása körül korábban kialakult vitára, mely szerint Ferenc pápa nem kívánna találkozni Orbán Viktorral, és a mostani interjú azon mondatát, miszerint nem tudja, kikkel találkozik majd, távolságtartónak értékelte.

Gégény István úgy fogalmazott, örül, hogy igaza lett, mert annak idején is azt képviselte, hogy a Szentatya egyetlen eseményre érkezik, a NEK zárómiséjére, ami után utazik tovább, és ennek a látogatásnak nincs politikai tartalma. Ebből ugyan próbáltak purparlét keverni némelyek, de a mostani interjú is ezt igazolja vissza. A riporter hatvanegy kérdése közül egyetlen vonatkozott a pápa budapesti programjára, illetve arra, hogy mit fog mondani Orbán Viktornak, ha majd négyszemközt beszél vele, mire az volt a Szentatya válasza: „fogalmam sincs, hogy találkozom-e majd vele“. Ebből Gégény szerint az derül ki, hogy Ferenc pápa a misére érkezik, találkozik majd a püspökökkel, röviden fog találkozni néhány közéleti vezetővel, de a politikai célzatú próbálkozások lufija most egyértelműen kipukkadt.

Mostani utazásával kapcsolatban a pápa nem foglalkozik a magyarországi közéleti témákkal – Jézussal és a rendezvényre összegyűlő emberekkel akar találkozni.

A kézfogásszerű, protokolláris találkozókra nem készül forgatókönyv. Azt említi viszont még a Szentatya, hogy Áder Jánosra emlékszik, mert vele találkozott Csíksomlyón, nagyon kedves embernek tartja, de hogy ott melyik miniszter vagy épp a miniszterelnök volt-e mellette, azt már nem tudta megmondani. – Nekem azt üzeni ez a válasz, hogy a pápa számára ez sokadrangú kérdés – fogalmazott a Szemlélek lapigazgatója.

A riporter kiemelte még a pápának a menekültek befogadására vonatkozó állásfoglalását, amely szerinte szól a hazai politikusoknak. Gégény erről azt mondta: az interjúban a menekültek kérdése sok szempontból merül fel, például Afganisztánnal kapcsolatban is, illetve Ferenc pápa megerősíti azt a korábbi üzenetét, hogy igenis, egyrészt kötelességünk segíteni a rászorulóknak, nem maradhatunk érzéketlenek, ugyanakkor fel kell mérnie minden országnak a saját lehetőségeit. Ez azonban nem jelenthet ürügyet a teljes bezárkózásra.

Válaszai a lapigazgató szerint nem a magyar kormánynak szóló üzenetek. – Globális szempontból kezeli a menekülthelyzetet, és

egyértelműen a nehéz helyzetűek felkarolását sürgeti, de hozzáteszi, hogy minden országnak meg kell mérnie, hogy az ő lehetőségei ebben a befogadásban meddig terjednek

– foglalta össze Gégény István.

A pápai interjú teljes terjedelmében egyelőre csak spanyolul és angolul érhető el a Vatican News oldalán.

***

FRISSÍTÉS: A pápai interjú első részének magyar fordítása elérhető a Magyar Kurír honlapján.