Nincsenek másodrangú keresztények

Sokan mégis annak érzik magukat: nők, laikusok és számos kirekesztett egyháztag. A Szemlélek Társalgó különkiadása Rómából jelentkezik.

Egy magyar ajkú női résztvevője is van az október elején kezdődött szinódusnak, amely Ferenc pápa szándéka szerint hozzájárulhat az egyházi működés megújításához. Nagy lépés ez a katolikusságnak, hiszen korábban csak püspökök vehettek részt ilyen tanácskozásokon.

Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus-professzor, a megujul.hu kezdeményezés nagykövete október 1-jén, közvetlenül a szinódus kezdete előtt nyilatkozott a Szemléleknek az Örök Városban.

– Nagyon rossz úton kezdenénk el járni, ha többet beszélnénk a tiltótáblákról, mint a lehetőségekről

– fogalmaz. Szerinte a szinódus résztvevői nem „wellnessegyházat” képzelnek maguk elé, ahol minden szép és jó, hanem az emberiség szolgálatába akarnak állni.

– Az európai egyház nagy részét frusztráltnak látom. A fiatal demokráciák országaiban az egyház frusztrált, mert veszélyeztetve érzi magát: a nyugati liberalizmustól fél, onnan akar felszabadulni – mutat rá a teológus a hazánkat is érintő vallási helyzetre.

Téma lesz a szinódus során a visszaélések felszámolása is.

– Óriási sebet okoznak az egyház testén a szexuális visszaélések, de az eltussolások is.

Előbb-utóbb Kelet-Európa is szembesülni fog az egyházi visszaélések által okozott krízissel – hívja fel a figyelmet Csiszár Klára.

– Kik a mi útitársaink, akik nem tartoznak közénk, mégis együtt haladunk velünk, látnak bennünket, akiket kiközösítünk, akik azt mondták a népszámláláson, hogy nem vagyok vallásos? Ezek az igazán érdekes személyek az egyház számára, meghallgatni őket, tanulni tőlük…

A nők szerepe, aktívabb bevonása is terítéken lesz. Az eddigi gyakorlatról a szinódus résztvevője úgy fogalmazott: elég, ha csak az egyház képét megnézzük egy összejövetelen: a férfiak túlnyomórészt a hivatalt viselők, és valahol érkeznek a nők a sor végén, ha egyáltalán.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.