“Szeresd felebarátodat…” – pert vesztettek a Szemlélek alapítójának vádlói

Jogerős ítélet született egy évek óta húzódó perben, minden hatóság Gégény Istvánnak adott igazat.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. december 12-én hozott jogerős végzésével – reményünk szerint – véget ért a Szemlélek alapítója, rajta keresztül az egész szerzői közösség ellen még 2021-ben indított támadás. Eddig nem kívántuk a küldetésünket jelentősen megnehezítő vádaskodás részleteit megosztani a nyilvánossággal, és nem szeretnénk a továbbiakban sem ilyen ügyekkel foglalkozni, de mivel különböző fórumokon sokan találkozhattak a Szemlélek közösségével kapcsolatban terjesztett vádakkal, szükségesnek látjuk megosztani a tényeket olvasóinkkal.

A 2014-ben Gégény István által alapított Szemlélek fenntartásához rövid ideig a 2018-ban, részben szintén Gégény István által alapított Felebarátok Egyesület is hozzájárult. A kezdeményezők azért hozták létre ezt a szervezetet, hogy – az egyesület honlapját idézve – “a katolikus egyház tanítását hatékonyan és hitelesen közvetítse a magyar társadalom közössége felé, erősítve ezáltal a katolikus identitást, valamint fontos közvetítő szerepet betöltve az egyházhoz tartozók és az egyházhoz nem tartozók között”.

Hamarosan azonban olyan helyzet alakult ki az egyesületen belül, amellyel a Szemlélek alapítója erkölcsi okból nem tudott egyetérteni. Több hónapon keresztül párbeszéd útján próbálta az általa nem elfogadhatónak tartott állapotot rendezni, ám miután nem történt érdemi változás, 2021 januárjában kilépett a szervezetből.

Néhány héten belül egy kivétellel az összes elnökségi tag távozott az egyesületből, a Szemlélek munkatársai is megszakították a kapcsolatot a szervezettel. Azóta – vagyis közel három éve – nincs túl sok látható nyoma annak, hogy a megmaradt tagság az egyesület idézett célja szerinti érdemi tevékenységet végzett volna.

A Szemlélek közössége az egyesülettel való kapcsolat megszakítása után rövid időn belül folytatta – eredeti küldetéséhez hűen – keresztény alapokon nyugvó tevékenységét, a “Szemlélek” megjelölés használatával, mivel ennek médiajogi szakértő szerint sem volt akadálya. Igyekeztünk szolgálatunk feltételeit szinte a nulláról újra megteremteni, és abban a reményben haladtunk tovább, hogy a történet itt lezárult.

A Felebarátok Egyesület azonban 2021 decemberében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál kérelmezte: ismerjék el, hogy a Szemlélek megjelölés az ő tulajdonukat képezi – ezzel vette kezdetét az a kétéves jogi hercehurca, ami most ért véget. Mert bár az érintett hivatal pár hónapon belül megállapította, hogy a magazin alapítója és munkatársai jogosan használhatják a Szemlélek nevet, az egyesület ezt a határozatot megtámadva pert indított. A Fővárosi Törvényszék is a Szemlélek alapítójának adott igazat, de az egyesület ezt a döntést is megtámadta, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol immár jogerős végzés erősítette meg az előző döntések helyességét.

Perbe fogásunk két éve során mindkét oldalon rengeteg olyan energia veszett kárba, amit nagy öröm lett volna inkább lelkek építésére, közösségek erősítésére, az evangélium hirdetésére fordítani. Próbáltunk párbeszédet kezdeményezni a szervezet azon tagjaival, akik részéről esélyét láttuk a tisztességes kommunikációnak, de falakba ütköztünk. Nem tudjuk, mi motiválja a Szemlélek támadóit, hiszen miközben hatalmas energiákat mozgósítanak abból a célból, hogy nekünk ártsanak – állításuk szerint máris újabb per(ek)re készülnek ellenünk –, nem látjuk, milyen pozitív ügyet szolgálnak.

Mindettől függetlenül mi továbbra is a saját utunkon kívánunk haladni.

Az elmúlt évek megerősítették bennünk, hogy értéket hordoz, amit teszünk, fontos üzenet van ránk bízva, amelyért felelősek vagyunk.

A jövőben szeretnénk végre kizárólag cikkek írására, podcastadások, videók készítésére, jól működő közösségek, hiteles, értékhordozó személyek bemutatására fókuszálni.

Ahogy a Szemlélek alapítása óta mindig, olvasóink és támogatóink továbbra is bízhatnak bennünk: hűségesen kitartunk a számunkra iránymutató erkölcsi alapok mellett. A jogerős ítélet is igazolja, hogy helyes úton járunk.