Reform a Vatikánban, rekord lakáspiacon

Esti tükör, 2021. június 1.

A vatikáni kánonjogi kódex büntetőjogi részének felülvizsgálatát XVI. Benedek pápa rendelte el – 14 év kellett az átdolgozásához.

A Ferenc pápa által most bejelentett és decemberben életbe lépő egyházi büntetőjogi reform  büntethetővé teszi a hatalmukkal visszaélő papokat a felnőttekkel szemben elkövetett szexuális visszaélésekért, egyúttal az egyházban dolgozó laikusok is szankcionálhatók lesznek. A legjelentősebb változás, hogy a jogszabálymódosítással elismerték: felnőttek esetében is lehetséges, hogy a papok szexuálisan kihasználják őket. A Szentszék azt is kriminalizálta, ha papok kiskorúakat vagy kiszolgáltatott felnőtteket manipulálnak, hogy kiéljék rajtuk a szexuális vágyaikat.

hvg.hu

Cseppnyi öröm sincs abban, hogy Peru leszorította Magyarországot a koronavírus lakosságarányos halálozási listájának éléről. A dél-amerikai ország felülvizsgálta a COVID-19-járványban elhalálozottak számát, és a hivatalos adatot több mint megduplázta: az egymillió lakosra jutó halottak száma körülbelül 5414, a fertőzöttek számához mért halálozási ráta pedig több mint 9,2 százalékos.

qubit.hu

Májusban Magyarországon hárompercenként adtak el egy lakást: összesen országosan 14 193 ingatlan adásvétel bonyolódott. Lakáspiaci szempontból az elmúlt évek legerősebb májusát zárhatjuk: ez 2019-hez képest 5 százalékos növekedést jelent, a COVID első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70 százalékkal volt több tranzakció idén.

portfolio.hu

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új tagjait. A Magyar Televízió egykori kulturális műsor-szerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin által 1996-ban létrehozott társulat Örökös Tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akik sokat tettek a kultúra ápolásáért.

fidelio.hu

Az ország természetfotósainak legjobb fotóit gyűjti egybe a Varázslatos Magyarország pályázat – hazánk természeti kincsei lebilincselő képeken láthatóak július elsejétől a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.