Szilágyi Andor: Hatvan év után állt össze a kép a papgyilkosságról

„Legyetek szeretettel!” címmel nyolcrészes filmsorozatban követhetjük végig Brenner János 1957-ben történt megölésének körülményeit. Amiről eddig azt hittük, hogy homály fedi, azt igyekszik megvilágítani az új köntösben tálalt történet. A rendezővel beszélgettünk.

– Sokan vártuk a bejelentést, hogy mikor tűzi műsorra a sorozatot a nemrég alapított Magyar Mozi TV. Miért a Hír TV-n lesz végül a bemutató?
– A Magyar Mozi TV-nél közben megváltoztak a paraméterek, és azokat a garanciákat, amiket kértem, nem teljesítették. Ne pénzre gondolj!

– Mire gondoljak?
– Arra, hogy sokan voltak a meghívottak, és kevesen a kiválasztottak. Próbálkoztunk a Bonum TV-nél (az EWTN csatorna jogelődje, a szerk.), a Duna TV-nél és a TV2-nél is. A Brenner Jánosról készült filmet vetítse az, aki őszintén, tárt karokkal fogadja – ez pedig, bármilyen furcsa, egyedül a Hír TV-nél volt tapasztalható.

– Nem tartasz attól, hogy egy politikailag elkötelezett, gyakran nagyon sarkosan, esetenként durván fogalmazó televízió miatt a filmet is be fogják sorolni?
– Nem. Aki egy 1957-ben, huszonhatévesen meggyilkolt fiatalember, egy katolikus pap tragikus történetét csak azért nem akarja megismerni, mert az egy politikailag elkötelezett, sokszor indulatos televízió műsorán szerepel, az ne kapcsoljon oda. Egyébként az a véleményem, hogy jó lenne már ennek az állandó ide-odasorolásnak véget vetni, mert szépen-lassan megbetegít bennünket. Ahol szívesen fogadják a filmet, oda én szívesen viszem.

– Mikor lesz a bemutató, és miért ezt a dátumot választottátok?
– Április 24-től vetítik a filmet. Ez a pápalátogatás előtti hétfő, akkor indul a sorozat. Ennek különös apropót ad, hogy a Szentatyát üdvözlők körébe bekerült Brenner János testvéröccse, József atya is, aki a tervek szerint ebből az alkalomból Ferenc pápának ajándékozza a film egy angol feliratos verzióját. Az adathordozót szimbolikusan a boldoggá avatás vizsgálati anyaga, az ún. Positio formájába dobozoljuk be.

– Brenner János egykori ciszterci szerzetes ’56-os forradalom utáni meggyilkolásának körülményei eléggé homályosak. Biztos információnk nincs is arról, hogy ezt a brutális tettet pontosan kik követték el.
– Biztos információ? Azoknak az éveknek a belügyi történéseiről? Hogy lenne!

– Mi alapján alakítottad a film történetét?
– Aki egy kicsit is ismeri az 1956 utáni magyar történéseket, az akkori korszak törvényszerű működési elveit, mechanizmusait, az már a kevéssé felderített, vagy szándékosan összekutyult ügyeket is tisztázni tudja. Olyan ez, mint amikor a régész néhány, a föld alól kiásott, sáros, mások számára értéktelen cserépdarabból összerak egy ezer éve összetört korsót. De mondhatnánk az összetépett, elégetett, de újra olvashatóvá tett kódexoldalak példáját is. Egyébként pedig az éjszakai gyilkosságra való készülődést, illetve magát a gyilkosságot is végighallgatta egy parasztember, aki a hangjuk alapján többeket felismert a résztvevők közül. Másnap sokaknak elmondta, hogy szerinte kik voltak ott, de aztán, hogy mentse az életét, harminc évig némaságba menekült. Tehát a helybéliek mindent tudtak, csak 1990-ig nem beszéltek róla.

– Ezek szerint derült ki újdonság a forgatás alatt.
– Igen.

– Elmondod?
– Sok apró, színes információ. A filmben minden benne lesz.

– Hány élő tanúval tudtál még beszélni?
– Én személy szerint már csak kettővel, de Soós Viktor Attila történész, aki a Brenner-ügyet először feldolgozta, a 90-es évek végén, 2000-es évek elején még beszélhetett majdnem mindenkivel. Ő még a gyilkosságban résztvevőkkel is készített interjút – azokkal, akikre az akkori, sebtében összetákolt nyomozati anyag következtében kimérték az ítéletet.

– Valójában mi történt 1957. december 15-én, advent harmadik vasárnapján?
– Ezt tudhatjuk meg április 24-e után.

– Hogy esett a választásod Brenner János történetére?
– Azokat a történeteket szeretem, melyeknek legalább egy kicsi, a mai közállapotainkra vonatkozó tanulságuk is van. Ilyen például Tóth Ilona vagy Szabó bácsi története is. Valószínűleg nem itt tartana a magyar társadalom, nem lenne ez a tohuvabohu, ha ezeket a sztorikat a maguk mélységében ismertethetnénk meg. A jövőnek tartozunk ennyivel.

– Hogyan élted meg a forgatást?
– Ami engem meglepett, az Rábakethely légköre. Az ott élők nagy részét olyan szinten áthatja a Brenner-tisztelet, hogy amikor kiderült a forgatás témája, érezhetően megváltozott körülöttünk minden. A levegő, a hangulat. Minden akadály elhárult, még a legnehezebb probléma is egyből megoldhatóvá vált.

– A bemutatót követően hol lesz elérhető a sorozat?
– Idén kizárólag a Hír TV vetíti, a nyári hónapok kivételével. Mi pedig decemberre leforgatjuk a kilencedik részt.

– Nehéz elképzelnem, hogy hogyan lehet egy ilyen történetet folytatni…
– Az egy kétszereplős dokumentumfilm lesz. Brenner József atya a sorozat főszereplőjével, Jámbor Nándorral fog beszélgetni azokról a mindennapi életünkhöz tartozó fontos dolgokról, amelyek megtárgyalására a film forgatása sajnos nem adott elég teret, lehetőséget.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.