Te le tudnád fotózni Istent?

Sokan megpróbálták – mutatjuk, mire jutottak a 11-80 éves korosztály képviselői.

Vajon hol van Isten? S ha van, hogyan lehet ábrázolni? Lehet-e egyáltalán? Az ezeréves vita kérdései a XXI. században is élnek. Talán jobban, mint bármikor korábban. Keressük Istent. Mindenben. S megpróbáljuk ábrázolni. Legalább egy kis képet a hatalmas és megfoghatatlan Isten egy piciny darabkájáról, legalább egy apró morzsáját az igazságnak.

A fotográfusok a pillanatot próbálják megragadni. Olyan pillanatokat, amelyek történeteket mesélnek el, továbbgondolásra késztetnek, asszociációra nyitnak ablakot.

Vancsó Zoltán: Dolomitok

Legfeljebb a cím orientál egy kicsit, hogy a művészben milyen gondolatok ébredtek. De ez sem mindig fontos.

A kereső, vagy egyenesen ateista ember szeme elől könnyen eltakarhatja Istent a napjainkra – is – oly jellemző anyag-ias-ság, a forma, mint külső tulajdonság káprázata. És akkor már nincs is Isten. Tehát nincs is mit ábrázolni.

A hívő ember számára Isten ott van mindenben és mindenhol.

Olláry Ildikó: Remény

Ábrázolása azonban mégsem magától értetődő.

Egy szikla a Dolomitokból, egy vezetékek övezte templom, egy fénypászma a borús domboldalon lehet csupán egy szikla, egy épület, néhány kábel, egy domb csupán. De meg lehet bennük látni Istent is. Sőt, a szikla, a templom, a vezeték, a domb maga Isten. Mindannyian ugyanazt nézzük és mégis mindannyian mást látunk. Ez gazdagság. Isten áldása. S ha érezzük Isten áldását, akkor megláttuk magunkban is Istent.

Bozó Pál: Imádatok

Épp ez a célja az „Isten a XXI. században” című online fotókiállításnak, melynek főoldalán egy nagy mozaikon mind a 300 beküldött kép látható, az alkotók 11 évestől 80 évesig minden korosztályt és társadalmi csoportot képviselnek. A 300 kép közül 26 fotográfiát tekinthet meg önállóan is a látogató.

Horváth István: Kapcsolatok

A műalkotások némelyikéhez egyperces videók tartoznak, amelyekben Balog Zoltánnal, Bagdy Emőkével, Berkesi Judittal, Csorba „Lóci” Lóránttal, Horváth „JumoDaddy” Gáspárral, Nádasdy Ádámmal és Vecsei H. Miklóssal osztottuk meg gondolatainkat a számunkra kedves kép kapcsán. A 26 fotó a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO kutatóműhelye fotópályázatának győztes alkotásai, a zsűrit Békési Sándor, Füle Tamás és Haris László alkotta. A képek nagyíthatóak, és művészetelméleti szempontból csoportosítva is elérhetők szakmai kommentárral kiegészítve. A járványhelyzet alakulásának függvényében az online kiállítás remélhetőleg offline is elérhetővé válik majd.

A kiállítás nagy gyönyörűség az Istent látó embereknek és nagy segítség azoknak, akik most tanulnak meg nem csak nézni, de látni.

Fotók: RefCOO

Aki kíváncsi, nem öregszik meg. Amíg vannak igazi kérdéseink, addig kapunk igazi válaszokat. Amíg tudunk ezekről indulatmentesen beszélgetni, addig van esély, hogy minden nap egy picit bölcsebbek és jobbak legyünk. Ezért vagyok ennek az értékközösségnek a tagja.