Több gyerek, több nyugdíj?

Esti tükör, 2021. június 2.

Vasárnap a járvány áldozataiért szólnak a harangok az egész országban.

A koronavírus-járvány áldozataiért imádkoznak és harangoznak vasárnap délelőtt a magyarországi keresztény templomokban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöksége és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra kéri az egyházakat és híveiket, hogy „emlékeztessenek a harang szavával az elhunytakra, a járvány okozta veszteségeinkre”.

unsplash.com

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idén ötödik alkalommal készített összefoglalót az előző év legfontosabb gyermekjogi eseményeiről: a 2020-ról szóló gyermekjogi jelentés áttekintést nyújt a 18 évnél fiatalabbak hazai helyzetéről.

Az összefoglalóból kiderül, hogy 2020-ban 3 K uralta a gyerekek életét: kirekesztés, kizsákmányolás, koronavírus.

2020 a legtöbb ember számára egyet jelentett a koronavírussal. A globális járvány felforgatta a hétköznapokat. A családok több időt töltöttek együtt, de a járvány rendkívül megszűrte a társas kapcsolatokat, és az így megváltozott közelség és távolság új kihívásokat állított mindenki elé. A segélyvonalak forgalma megduplázódott, nőtt az alkoholfogyasztás és a függőségek a gyerekek és a családok körében is. Láthatóvá váltak az ellátórendszer és a jogi szabályozás hiányosságai, a járvány miatt pedig nem csupán új nehézségekkel, korábban nem létező élethelyzetekkel néztünk szembe, hanem a már meglévő társadalmi problémák és egyenlőtlenségek is felerősödtek.

unsplash.com

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki a gyermekbántalmazásról.

Az MKPK elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját és zéró toleranciát hirdet ellene. „Mélységes együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a múltban ejtett sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk” – fogalmaztak.

Mint ismeretes, Ferenc pápa tegnap egyházi büntetőjogi reformot jelentett be.

hvg.hu

Fontos átalakítási javaslat látott napvilágot a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján, amely úgy módosítaná a jelenlegi nyugdíjrendszert, hogy a nyugdíj összege, sőt a nyugdíjkorhatár is függjön a felnevelt gyermekek számától.

Az elgondolás szerint nem szakítanák el a humántőke megtérülését annak létrehozásától, vagyis figyelembe vennék, hogy ki hány gyerekkel járult hozzá a nyugdíjrendszer fenntartásához, és ennek az arányában járna neki nyugdíj, amelyben a végső finanszírozó maga a felnevelt gyermek. Szakértők szerint a folyó fizetésen alapuló nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, magában hordozza önmaga felszámolását, ugyanis a gyermeknevelés terheit a szülők viselik, annak hasznát viszont az állam élvezi a járulékok beszedésén keresztül.

pixabay.com

Jövő nyártól változnak a rendszámok: négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. A módosítást az indokolja, hogy a jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása, a mostanit felváltó formátum viszont tartósan megoldja a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

index.hu

Karikó Katalin, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó mRNS-vakcinák technológiájának egyik úttörője került a brit Wired legfrissebb számának címlapjára. A népszerű tech-tudományos magazin címlapsztorijának címe magyarul A vakcinaforradalom: a koronavírus ugyanis csak a kezdet, hiszen az mRNS-vakcinák hosszú távon egy sor más kórokozó és betegség ellen is áttörést hozhatnak.

telex.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.