Amikor a Jóisten felemeli…

Esti tükör, 2021. április 9.

Újraindult a Szemlélek – külsőleg megújulva, tartalmában a megszokott értékekhez hűen folytatja tevékenységét a keresztény portál.

Az viszont már nem újdonság, hogy ha péntek, akkor Orbán-interjú – a mai nap is így kezdődött. A  miniszterelnök leglényegesebb bejelentése a középiskolásokat érinti, ugyanis a döntéshozók belátták, hogy nem érdemes pár napra kinyitni: egyszerűbb, ha május 10-én (az érettségi szünet után) indítják a személyes oktatást. A végzősöket érinti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is csak írásbeli érettségi lesz.

(Forrás: 24.hu)

A részletek kidolgozása még folyamatban van, de Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt elárulta, hogy az írásbelik során egy teremben továbbra is tízen lehetnek bent, lázmérés lesz, és maszk. Több mint 110 ezer érettségizőre számítanak.

A nyitás időpontjának eltolása tehát egyelőre csak a középiskolákat érinti –  úgy tűnik, az általános iskolákba április 19-én vissza kell térniük a tanulóknak. Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánja azt valószínűsíti, hogy óvatos nyitás mellett, az oltási szám növelésével a kórházak telítettsége nem nő majd, viszont nem is csökken. A járványmatemetikus szerint az

a koronavírus nehézsége, hogy ez egy emberkísérlet.

(Forrás: valaszonline.hu)

Háziorvosok tapasztalata szerint van némi bizalmatlanság néhány oltóanyaggal szemben, ráadásul sokan úgy gondolják, ez egy webshop, ahol szabadon lehet válogatni. Jól érzékelhető, hogy a legnépszerűbb vakcina a Pfizer-BioNTeché – az oltóanyag kifejlesztését lehetővé tevő a mRNS technológia szabadalmaztatójával, Karikó Katalinnal közölt portrét a The New York Times. Kollégái és tudóstársai „pozitív értelemben vett megszállottként” írták le a magyar biokémikust, aki a vakcina teszteredményeit megkapva egy doboz csokoládés mogyoróval ünnepelt.

Az Egyesült Királyság azonban ma nem ünnepel: kilencvenkilenc éves korában meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje, a brit monarchia elvesztette mesebeli hercegét. Mi, magyarok pedig egy istennőről elnevezett olimpiai bajnokunkat gyászoljuk: 56 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Igaly Diána.

(Forrás: 24.hu)

„Fenntarthatatlan, hogy noha Európa a világ népességének mindössze négy százalékát adja, és a GDP csupán tizenkét százaléka születik a kontinensen, mégis a világ szociális kiadásainak felét itt költik el. Ráadásul a világ nyugati része indokolatlanul sokat fogyaszt, utazgatunk, bár ez most már múlt idő, filléres repülőjegyekkel, januárban friss málnát és cseresznyét eszünk Dél-Amerikából, télvíz idején Afrikában termelt vágott virágot vásárolunk. Mindez nem normális” – ezt Prőhle Gergely korábbi berlini nagykövet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója mondja, hozzátéve, hogy

„nehéz nem meglátni a járványban a Jóisten felemelt mutatóujját”.

(Forrás: 24.hu)
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.