KÖZEL A SEGÍTSÉG

Valószínűleg azért kattintottál erre az oldalra, mert valamilyen módon érintett vagy szexuális visszaélésben: lehetsz áldozat, lehetsz közeli hozzátartozója, barátja valakinek, aki ilyesmit átélt. Ezen az oldalon hasznos információkat kapsz arra vonatkozóan, hogy mi a teendő.

zaklatás
Illusztráció: Fodor Katalin

Ha te magad vagy érintett, az alábbiak neked szólnak:

♦ Már az, hogy rákattintottál erre az oldalra, hatalmas és bátor lépés, hogy elrendezd az életedben ezt a traumatikus eseményt!

♦ Valószínűleg most tele vagy bizonytalansággal, talán azon gondolkozol, hogy ami történt, valóban abúzus volt-e, nem csak te fújod-e fel, vagy az a gondolat is gyötörhet, hogy vajon mennyiben a te felelősséged, ami történt, tehettél-e volna ott és akkor valamit másképp. Ezek a gondolatok teljesen természetesek! Viszont tudnod kell, hogy az erőszakcselekmények áldozatai soha nem hibásak. Testi érintés vagy akár érzelmi kapcsolat is csak akkor jöhet létre két ember között, ha mindketten szabadon, a legkisebb kényszer nélkül döntenek róla. Az egyik személy tekintélye (idősebb kora vagy pozíciója), érzelmi manipulációja vagy testi erőfölénye megszünteti ezt a szabadságot.

♦ Fontos, hogy bármit teszel, érezd magad szabadnak! Egyedül te döntheted el, hogy mi legyen a következő lépés, ebbe senki más nem szólhat bele! Ezen az oldalon mi is csak ötleteket, szempontokat adunk.

♦ Két utat javaslunk, párhuzamosan: hivatalos feljelentést, hogy az erőszaktevő megkapja a törvényben előírt büntetését, és így ne legyen lehetősége másokat bántalmazni, és egy önismereti utat számodra, amelyben feldolgozod a veled történteket (ez történhet pszichológus, mentálhigiénés szakember segítségével).

♦ Néhányan esetleg a környezetedből le akarnak majd beszélni a feljelentésről, de tudnod kell, hogy ha úgy döntesz, hogy elindítod az eljárást, ahhoz teljes mértékben jogod van!

♦ Az előtted álló út sok szempontból nehéz lesz, hiszen a hivatalos eljárás során legalább egyszer fel kell idézned azt, ami veled történt, és el kell mesélned egy másik embernek.

♦ Ez lelkileg megterhelő lehet, de nagy segítség a leendő potenciális áldozatoknak, ha egy erőszaktevő “lebukik”, és így már nem zaklathat másokat.

♦ Azt is fontos tudnod, hogy az, hogy beszélsz róla, és a hivatalos hatóság kiszabja az elkövetőre a büntetést, hozhat számodra megnyugvást. Ennek ellenére javasoljuk, hogy történeteddel keress fel egy szakmai segítőt, akinek támogatásával gyógyulhatnak az emlékeid.

♦ Mind az eljárás megindításához, mind pedig szakmai segítség kéréséhez hasznos linkeket találsz a lap alján!

Ha egy közeli családtagod, barátod érintett, kérjük, ezt olvasd el:

♦ Mindig tartsd szem előtt, hogy ez egy nagyon érzékeny téma, az abúzus mély sebeket okoz, amelyek segítség nélkül ritkán gyógyulnak!

♦ Légy empatikus esetleges szokatlan érzelmi reakciók esetén is!

♦ Az abúzus jellemzője, hogy elsősorban az áldozat önrendelkezési jogát sérti a saját testéhez, elveszi a szabad akaratát, nem dönthet arról, hogy mi történjen vele. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy bármilyen lépést is teszel azért, hogy segíts neki, mindig kérdezd meg előtte, hogy megengedi-e. Dönthessen ő mindenben!

♦ Fontos tudnod, hogy a traumát átélt ember újraéli az erőszak emlékét minden egyes elmeséléskor, ezért lehetőség szerint ne meséltesd el vele! A legideálisabb, ha a feljelentés utáni eljárásban biztonságos környezetben, pszichológus jelenlétében mesélheti el, amit rögtön rögzítenek, így nem kell többször felidéznie.

♦ Mindenképpen kerüld el a trauma minősítését! Nem a te feladatod, hogy megállapítsd, hogy amit az áldozat átélt, annak kapcsán van-e joga rosszul éreznie magát, hogy az nagy dolog volt-e. A mély sebeket okozó történetek nem feltétlenül hangzanak a külső szemlélő számára súlyos dolognak. Fogadd el, hogy kívülállóként nem tudod felmérni, hogy neki milyen volt megélni azt a helyzetet!

♦ Soha ne vond kétségbe a történet hitelességét! Valóban létezik olyan jelenség, hogy valaki kitalál vagy fantáziál egy ilyen történetet, de ez elenyésző számban fordul elő, és az eljárás során erre úgyis fény derül. Indulj ki abból, hogy amit az áldozat megélt, az valóban megtörtént!

♦ Soha, semmiben ne hibáztasd az áldozatot! Ne kérdezgess olyanokat, hogy “miért nem szóltál”, “miért nem mentél el onnan” stb. Egy ilyen esemény rendszerint rendkívül összetett és nehéz érzelmi helyzet, az áldozat sokszor “lefagy”, és maga sem érti, de nem tudja megvédeni magát, nem tud tenni semmit. Ha erre rákérdezel, csak még mélyebbre nyomod benne a tehetetlenség fájdalmát.

Az alábbi oldalakon hasznos segítséget találsz:

Az egyházi személyek által elkövetett szexuális zaklatások hivatalos magyarországi bejelentő honlapja

A hazai szerzetesi közösségek egységes bejelentő oldala bántalmazások áldozatai számára

Az Emberi Méltóság Stratégia honlapja

Az áldozattá válás jelei és felismerése

Ide kattintva írhatsz a Szemlélek közösségének üzenetet