Ausztria lakosságának fele még mindig katolikus

Az osztrák katolikus egyháznak nem kell önkéntes bevallásra alapoznia, mert a keresetükkel arányos, pontosan könyvelt egyházi hozzájárulást fizetnek a tagjai.

Tavaly valamelyest ismét csökkent a katolikusok száma Ausztriában – derül ki az osztrák egyházmegyék január közepén közzétett statisztikájából. Az ok itt is, akárcsak Németországban, hogy sokan kilépnek az egyházból – ez tavaly Ausztriában kilencvenezer embert jelentett, ami 2%-os csökkenés. A kilépések hátterében többek között a járvány miatti eltávolodás lehet, amelyet a gazdasági nehézségek tovább erősítettek. Az újonnan, illetve újra belépők száma lényegesen kevesebb, tavaly 4.449 volt. Azonban

még így is több mint a lakosság fele tartozik a katolikus egyházhoz,

miután Ausztria lélekszáma 2022-ben – az oda menekült negyvenezer ukrán állampolgárral – átlépte a 9 milliót.

Az aktív katolikus papok száma szintén csökkent valamelyest, jelenleg 3.425 fő, akiknek mintegy fele egyházmegyés pap, egyharmada szerzetes pap, Mellettük csaknem 450 külföldi atya is szolgál, ugyanakkor 148 osztrák pap teljesít külföldön szolgálatot. A szerzetesek és állandó diakónusok száma is enyhe csökkenést mutat az utóbbi 8 évre visszatekintve.

Ugyanakkor jelentősen növekedett a keresztelések száma, amihez hozzájárulhatott az is, hogy a járvány miatt sok keresztelőt későbbre halasztottak. Ez okozhatta a házasságkötések számának növekedését is, de az esküvők száma a járvány előtti évekhez képest mintegy 30%-kal csökkent. Az elsőáldozások, bérmálások számáról még nincs pontos 2022-es adat, de ezek a demográfiai változások miatt szintén enyhén csökkennek már évek óta.

A sűrű osztrák plébániahálózat, amely 3.038 plébániát és 1.247 további lelkészséget jelent, továbbra is stabil.

A misék látogatottságáról nincsenek még értékelhető adatok, de itt is csökkenésre számítanak a járvány okozta visszaesés után.

Mindezek ellenére az egyházi pénzügyi mérleg mégis biztató, az egyházmegyék bevételének háromnegyedét az egyházi hozzájárulások adják, és ha növekedés nem is várható, de az előzetes adatok alapján hiánytól sem kell tartani. A 2021-es elszámolás szerint a kiadások kétharmadát a plébániák és a pasztorális feladatok költségei jelentik.