16.1 C
Budapest
2024. április 13., szombat
Emlékezéshez nem kell emlékeztetőoltás
168.hu

Emlékezéshez nem kell emlékeztetőoltás

Esti tükör, 2021. április 16.

Szólították-e őt valaha is Máriának?

Ha szólították is, tévedtek: 86 évvel ezelőtt Törőcsik Mariánként látta meg a napvilágot, Törőcsik Mariként írta be magát örökre a magyar kultúra nagykönyvébe, és mától az égi társulat örökös tagjaként folytatja pályáját.

Ma kezdünk emlékezni rá – filmjeivel, képeivel, virágokkal, szép szavakkal.

hvg.hu

Arra, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása, hivatalosan már húsz éve emlékezünk – ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

A holokausztot az emberiség szégyenfoltjaként égette bele történelmünkbe a 20. század. Nincs mentség rá. Számunkra történelem, de él köztünk, aki megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort. Miatta is örök felelősségünk az emlékezés és az emlékeztetés.

168.hu

Úgy tűnik, a szervezetünket is emlékeztetni kell: előfordulhat, hogy a Pfizer és BioNTech közös oltásából is minden évben kell majd egy emlékeztetőoltás a koronavírus ellen.

Közben a KSH adatai szerint rekordot döntött az oltási kedv: jelenleg a lakosság csaknem 60 százaléka biztos abban, hogy beoltatná magát.

168.hu

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a harmadik hullám tetőzésén állunk: a számok továbbra is magasak, egy hete stagnálnak, de enyhe csökkenés tapasztalható – ezt Müller Cecília mondta az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy a reprodukciós ráta egy alá csökkent, vagyis jelenleg ott tartunk, hogy egy koronavírus-fertőzött egy embert betegít meg.

Az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet, hogy Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal. Hans Kluge, a WHO európai igazgatója elmondta, hogy a vírus előfordulása csak az idősebbek között csökken, amit a WHO az oltási kampányoknak tulajdonít, és a fertőzöttek számának csökkenésére utaló első jelek ellenére továbbra is „súlyos” a koronavírus-járványhelyzet Európában.

hvg.hu

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ma kiadott közleménye szerint ötven éve nem volt ilyen nehéz a háziorvosok helyzete: már könyvtárosokat is kirendelnek melléjük, hogy csökkentsék az oltással kapcsolatos adminisztrációs, szervezési terheket.

nepszava.hu

Miközben a friss adatok szerint harmadik napja mérséklődik az aktív koronavírusos fertőzöttek száma Magyarországon, és ilyenre február közepe óta nem volt példa, szakemberek felhívják a figyelmet, hogy olyan fertőzöttségi számok mellett nyitják az iskolákat, amilyenek mellett bezárták.

Ez persze a szülőknek is feltűnt: az Emmi számítása szerint az óvodások, alsósok egyharmada hétfőn nem megy be a tantermekbe, csoportszobákba, vagyis több százezer gyereket tarthatnak otthon a szülők.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor bizonyos értelemben gyermekbetegséggé csitulhat a vírus. Véleménye szerint amint lesz biztonságos, hatásos koronavírus elleni védőoltás gyerekek számára, azt a hazai gyermekorvosok ajánlani fogják.

nepszava.hu

A születéskor várható élettartam Magyarországon utoljára 1962-ben romlott annyira, mint 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésének évében – ez az Eurostat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból derül ki. A 2019-es adatokhoz képest átlagosan 0,8 hónappal él kevesebbet egy 2020-ban megszületett magyar ember.

vaticannews.va

Ezek a magyarországi adatok azonban egyáltalán nem befolyásolják XVI. Benedek emeritus pápát, aki ma, április 16-án töltötte be 94. életévét. Születésnapját idén is az elmúlt évekhez hasonlóan, egyszerű módon tartották meg a Mater Ecclesiae kolostorban, a Vatikánban, ahol az emeritus pápa 2013 májusa óta él.

infostart.hu

XVI. Benedek valószínűleg nem csak a járványhelyzetre tekintettel tartózkodik a nyilvánosságtól, viszont erre hivatkozva mond nemet a teljes nyitásra az egyik legnépszerűbb pesti templom: a Jézus Szíve Jezsuita Templomban vasárnap még nem lesznek nyilvános misék.

Az evangélikus templomok viszont május elején nyitnak – ezt a püpöki tanács jelentette be, hozzátéve, hogy az istentiszteletek online közvetítése ezután is menni fog.

24.hu

Bod Péter Ákos és Kupa Mihály – mindketten közgazdászok, mindketten egykori miniszterek, és mindketten érdekes gondolatokat fogalmaztak meg a magyar közélet és gazdaság kilátásairól.

Közben a GKI Gazdaságkutató Zrt. közlése szerint áprilisban egyéves csúcsra ugrott a fogyasztói bizalmi index: a lakosság erősen javulónak értékelte saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz képest, és jelentősen csökkent a munkanélküliségtől való félelem.

Talán ennek is köze van ahhoz, hogy a Blochamps Capital Kft. elemzése szerint fejenként átlagosan 600 ezer forint készpénzt tartanak otthon a magyarok. Legfrissebb elemzésük szerint tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona, ami éves alapon 5445 milliárd forintos gyarapodás.

penzcentrum.hu

Nem vagyok biztos benne, hogy a tavalyi évvel kapcsolatban a gyarapodás lenne az első szó, ami a kultúra területén dolgozó szakembereknek eszébe jut. A mi lesz veled kultúra? kérdést megválaszolók közül Mácsai Pál 2021 őszére teszi a koronavírus-járvány utáni újraindulást.

kultura.hu

A koronavírus-járványra utaló képek határozták meg a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen idei képeit is. A díjnyertes dán Mads Nissen Az első ölelés címet viselő, ikonikus fotója lett az év képe – rendkívüli pillanatra emlékeztet, látni benne a kiszolgáltatottságot, a szeretetet, a veszteséget és a különválást, a pusztulást, de ami fontos, a túlélést is

108 évet túlélt az a hidegrekord, amely éjszaka dőlt meg a Kékesen. A mínusz 0,6 fok az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint nem egyszerűen kirívóan alacsony csúcshőmérséklet, hanem egyenesen példátlan.

Ahogyan példa nélkül való az a kerti törpe-válság is, amely a lezárások és a Szuezi-csatorna eltorlaszolása miatt alakult ki Angliában.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.