Az oltás teknősének esete a járvány nyulával

Esti tükör, 2021. április 8.

Ember legyen a talpán, aki most ki tud igazodni az információk között…

„Nem kockázatos az iskolanyitás” – tolmácsolta a kormány véleményét Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

(Forrás: 24.hu)

„Egyetlen szakértő sem támogatja a mostani nyitást, ehelyett teljesen más kellene csinálni – jelentette ki Balkányi László. Az Európai Járványvédelmi Központ korábbi szakértője szerint sokkal jobban járnánk, ha két hétre bezárnánk, hiszen akkor megszűnnének a fertőzési láncok.

Ezt úgy lehet kifejezni, hogy az oltás teknősét a járvány nyula lehagyja.

Balkányi László szerint a szakértőknek kellene összeülni és konszenzusra jutni, amely konszenzust a kormánynak végre kellene hajtania.

(Forrás: 24.hu)

Gulyás Gergely azt is mondta az M1-en, a kormányinfón, hogy a sajtóból értesült arról, hogy már az első oltás is jelentős védettséget ad, ezért kéri a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, és az április 19-ei iskolanyitáskor vegyék fel a munkát.

Nem sokkal a kormányinfó előtt, szintén az M1-en Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője interjújában külön kiemelte, hogy idő kell ahhoz, hogy az oltások megfelelő védelmet nyújtsanak a súlyos megbetegedéssel szemben, és ehhez az első oltás beadását követő időszak még nem elegendő.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ugyanakkor megjegyezte, hogy a tanárok is meg tudják akadályozni – a jogszabályok betartásával – a jelenléti oktatásra való áttérést, ugyanis az iskolákban jelenleg nem valósíthatók meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei.

(Forrás: 168.hu)

A 19-ei nyitás tulajdonképpen orosz rulett a tanárokkal, a diákokkal és az idén érettségizőkkel szemben. Mert az, hogy a pedagógusok megkapták az első oltást, egyáltalán nem jelenti, hogy ők teljesen védettek lennének, és nem jelenti azt sem, hogy ők nem hordozhatják a vírust, tehát akár terjeszthetik is a gyerekek körében” – ezt Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke nyilatkozta.

Közben Karikó Katalin egy pályáját, emlékeit felidéző beszélgetésben azt mondta, hogy „meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját”. A tudós, aki ma már Puskás Ferenc mellett a legismertebb magyarként emlegetnek, és akinek munkássága nélkül nem léteznének a koronavírus ellen védő legmodernebb vakcinák, beszélt a védőoltás fejlesztését lehetővé tévő technológiáról és a vakcina beadását követően kialakuló immunitásról is.

Forrás: hvg.hu)

Az oltásokkal kapcsolatban KOVIDők Facebook-oldalán tartott kerekasztal-beszélgetésen Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a harmadik hullámban a várandósok vannak a legnagyobb veszélyben. Ezért nekik is azt javasolja, minél hamarabb vegyék fel az oltást.

Közben az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte a Pfizer vakcináját a 16 éven felüliek oltására, így, ha a magyar hatóságok engedélyeznék, már olthatnák is a most érettségizőket.

Egy Facebook-on közzétett felmérésből kiderül, hogy érettségizők elsöprő többsége (93%) azt tervezi, hogy már nem tér vissza a tantermi oktatás keretei közé, és a válaszadó szülők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy az esetleges nyitás után sem engedi iskolába a gyerekét.

A napokban egyébként befejeződött az iskolák fertőtlenítése, de az amerikai járványügyi hivatal (CDC) legfrissebb kutatási eredményei szerint a SARS-CoV-2 koronavírus túlnyomórészt cseppfertőzéssel vagy aeroszolokon keresztül, tehát a levegőben terjed, általában köhögés, tüsszentés vagy egymáshoz közeli beszélgetés útján, ezért olyan alacsony az esélye a felületi fertőzéseknek, hogy nyugodtan fel lehet hagyni a tárgyak állandó fertőtlenítésével.

Az Eurostat friss összeállításából kiderült, hogy tavaly szinte egész Európában csökkent a várható élettartam. Mint írták, az 1960-as évektől kezdve évtizedenként átlagosan két évvel nőtt a várható élettartam, az utóbbi időszakban azonban leginkább stagnálás, illetve csökkenés látszik, és ezt felerősítette a 2020-ban kitört koronavírus-járvány.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.