„A pszichológus és a pap nem versenytársak”

De vajon a sört vagy a bort kedveli jobban Ferenc pápa? A Forbes magazin nyilvános beszélgetésén egy sor érdekes kérdés mellett erre is választ adott a pannonhalmi főapát.

Hortobágyi T. Cirill bencés elöljárót a Legyél jobb! nap keretében faggatták a pszichológia és a vallás kapcsolatáról, de szóba kerültek a járványhelyzet pozitív hozadékai, és a társadalom tagjait egyesíteni képes kihívások is. A május 27-én tartott rendezvényről a Forbes készített összefoglalót, amelyből néhány gondolatot szemlézünk az alábbiakban.

A főapát úgy látja, hogy a pszichológiának és a vallásnak nem versenyeznie, hanem együttműködnie kellene. Például azt

már a papi képzésben is tanítják, hogy bizonyos lelki problémákra inkább a terápia a helyes válasz

– a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban is dolgozik iskolapszichológus, aki egyben szerzetes is.

– Régen az erős, felmutatható példaképek szerepe nagyobb volt, és az önnevelési folyamatban azon volt a hangsúly, hogy mit tudsz kihozni magadból a példaképek felé lendülve. A mai önismereti munka sokkal inkább azon gondolkodik el, hogy honnan indulunk: legelőször szembenézek a magam gyöngeségeivel, erényeivel. Sokkal hatékonyabbnak gondoljuk, ha nemcsak az eszménnyel vagyunk tisztában, hanem az indulással is – indokolta az önismeret iránti érdeklődés megnövekedését Cirill atya, aki a pszichológus, a coach és a lelkipásztor kapcsolatáról is kifejtette véleményét:

– Felszínes gondolkodásra vall, ha valaki egymás konkurenciájának tekinti őket. Más a szerepe a pszichológusnak, a pszichiáternek és a papnak. A pszichológusok életrendezési folyamatokba, traumák és elakadások feldolgozásába tudnak bekapcsolódni, a pszichiáter pedig a gyógyítás eszközeivel segít ott, ahol a normál életrendezési beszélgetés már kevés. A pap a lelkivezetés során az Istennel való kapcsolat útján próbál segíteni az embereknek. Három különböző területről van szó, persze sok átfedő halmazzal, de egyáltalán nem konkurenciái egymásnak.

A főapát beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány sajátos módon növelte a vallás iránti érdeklődést:

– Ahogy a pszichológusok naptára tele van, úgy

a pandémia után nálunk, papoknál is megnövekedett az igény a lelkivezetésre.

Én a covid pozitív hozadékának tekintem azt, hogy a bezártság idején felszínre került, mélyebb gyökerű problémákkal elkezdtünk jobban foglalkozni.

„Ich werde kommen”, vagyis „jönni fogok”. Ezt ígérte németül Ferenc pápa néhány hónappal ezelőtt Hortobágyi Cirillnek, bár a pontos időpont a pápa egészségi állapotától is nagyban függ. Az utolsó kérdés ezért arra vonatkozott, hogy az apátsági termékek közül mivel kínálná elsőként a katolikus egyházfőt, mikor Pannonhalmára látogat.

– Egy pohár pannonhalmi fehérborral. Egy hosszú helikopterút után egész biztosan jólesne neki a gyümölcsös, finom, üde ital. De arra is van megoldás, ha a Szentatya inkább sörös lenne, hiszen vannak apátsági söreink is – tette szó szerint üdítővé a beszélgetés végét Cirill főapát.