Ember: kockázat és lehetőség

Esti tükör, 2021. április 22.

26 ezer rajz.

Férfiak és nők, idősek és fiatalok, hosszú hajúak és kopaszodók, kontyosok és bajszosak. Egyikőjük sem csak egy szám. Nem adat. Életek.

Halottak.

Nekik szeretne arcot adni két önkéntes az Ember, nem adat emlékoldallal, hogy nyilvános megemlékezési lehetőséget biztosítsanak a gyászolóknak.

hvg.hu

Márpedig gyászoló rengeteg van: a Worldometer adatai szerint lakosságarányosan nézve Magyarországon hunyt el a legtöbb koronavírusos beteg a világon.

portfolio.hu

A szomorú rekord elcsendesedésre késztet mindannyiunkat, ezért a mai magyar járványhelyzetről csak két cím beszéljen: csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők, és nőtt az új fertőzöttek és az elhunytak száma.

index.hu

Hogy az adatok további romlását megakadályozzák, 11 szervezet és az Országos Roma Önkormányzat összefogott és oltásnépszerűsítő kampányt indított, hogy a szegregátumokban élők is regisztrálni tudjanak az oltásra. Az Oltass, hogy élhess  kampány civil önkéntesei számára nagy meglepetés volt, hogy jóval több idejük megy el a meggyőzésre, mint magára a regisztrációra, mert a cigánytelepeken élő embereket elsődlegesen a Facebookon terjedő álhírek és kitalációk befolyásolják.

szeretlekmagyarorszag.hu

Egy friss kutatásból ugyanakkor az derült ki, hogy a közvélemény többsége komolyan veszi a koronavírust, veszélyesnek is tartja, oltatni is hajlandó. A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Alapítvány vizsgálatából az is kiderült, hogy a családi kapcsolatok a járvány alatt valamennyire megerősödtek, de a barátságok elhidegültek.

telex.hu

Ma, a Föld napján a tudósokat az elhidegülés helyett sokkal inkább a felmelegedés aggasztja. Természeti környezetünk megóvására hívja fel a figyelmet az a 10 különleges térkép is, amely látványosan mutatja meg bolygónk jelenét.

novekedes.hu

A Föld számára az ember ma egyszerre kockázat és lehetőség – ezt Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője mondta, hozzátéve, hogy el kell vetnünk azt a logikát, ami dehumanizálja a környezetvédelmet, és ahelyett, hogy a középpontba helyezné, célkeresztbe állítja az embert.

A Föld napja előtt, április 20-án, a Laudato si’ enciklika jegyében rendezték meg azt a biodiverzitás megőrzéséről szóló webináriumot, melyen az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma meghívására Jane Goodall világhírű brit etológus, antropológus is részt vett. A 87 éves tudós elmondta, hogy hatvanévnyi tevékenysége során már sok változást látott, és reménykeltő tendenciák is látszanak a környezetvédelemben. „Az egyik okom a reményre Ferenc pápa” – hangsúlyozta. Hozzátette, mennyire sokat számít, hogy a környezet védelme mellé áll pápaként, az egész világon jelen lévő Katolikus Egyházat maga mögött tudva.

thailandtatler.com

Közben  sikerült oxigént előállítani a Marson a bőségesen jelenlévő szén-dioxidból – ez az első alkalom, hogy idegen bolygón oxigént állított elő az emberiség.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.