Mi az igazság Ferenc pápa egészségi állapotával kapcsolatban?

Vannak aggodalomra utaló jelek, de a lemondásáról szóló találgatásoknak, úgy tűnik, egyelőre semmi alapjuk nincs. Ha a pápa lemond, az a személyes döntése lesz.

Mivel Ferenc pápa régóta erős térdfájdalmakkal küzd, sőt május óta gyakorlatilag csak kerekesszékben láthattuk a Szentatyát, aki folyamatosan lemondani, vagy legalábbis elhalasztani kényszerül külföldi és belföldi programjait is, sokan az esetleges lemondásáról cikkeznek, találgatnak, a „három pápa” (sic!) korszakának lehetséges eljöveteléről beszélnek. Miközben rengetegen aggódnak érte, a pápa tevékenységét ellenzők, a pápaságát a kezdetektől megkérdőjelezők soraiból kiolvasható egyfajta kárörvendéssel vegyes felszabadult sóhaj: végre túllehetünk Ferenc pápa korszakán, és végre helyreállhat a rend a Vatikánban!

Érdemes azonban a valóság talaján maradnunk:

Ferenc pápa eddig egyszer sem beszélt lehetséges lemondásáról, és ha meg is hozná ezt a döntést, az egyház számos területét érintő reformjainak hatása nem múlna el nyomtalanul.

A Crux angol nyelvű katolikus híroldal összeszedte a tényeket, amiket a pápa egészségügyi állapotáról eddig tudni lehet, mert – mint írják – a Vatikán hiába erősítette meg többször is, hogy a pápa problémái jobb térdének ízületi gyulladása miatt vannak, és egyébként jól van, ez nem akadályozta meg, hogy Rómából elinduljon a „pletykamalom”. Az alábbiakban a Crux írását alapul véve közlünk összefoglalót.

Mit tudunk Ferenc pápa naptárjáról?

Először is igaz a hír, hogy a pápa nem utazik július 2. és 7. között a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba. Július 24-30 közötti kanadai útja még kérdéses, mindenesetre a kanadai püspökök közleményt adtak ki arra vonatkozóan, hogy remélik, a Szentatya el tud látogatni hozzájuk, és ennek érdekében mindenben együttműködnek a Vatikánnal. Azt sem várják el, hogy az eredeti programterv alapján valósuljon meg az út, akár egy órával is megelégednének, nehogy túlterheljék a Szentatyát. Azért is övezi nagy várakozás Ferenc pápa kanadai látogatását, mert a közelmúltban kért bocsánatot a pápa az őslakosoktól az ottani egyházi fenntartású, bentlakásos iskolákban elkövetett visszaélések miatt.

Munkájában nem, csak mozgásában akadályoztatott

Annak ellenére, hogy kénytelen lemondani több programját is – a június 16-i úrnapi körmeneten sem vett részt –,

a pápa feladatait továbbra is ellátja.

A afrikai út törlésének bejelentésével egy időben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tanácskozott az ukrajnai válságról; a Katolikus Családi Egyesületek Szövetségének tartott előadásában panaszkodott az európai „demográfiai tél” miatt; és kinevezte az arizonai Phoenix új püspökét.

Mi adhat okot aggodalomra?

Ha Ferenc pápa kanadai útját is lemondja, az azt is jelenti, hogy állapota nem javul. A Szentatya egyelőre határozottan visszautasítja a műtét lehetőségét – állítólag a tavaly nyári vastagbélműtétjének rossz tapasztalatai miatt –, így jelenleg nagyrészt jegeléssel, fájdalomcsillapítókkal, injekciókkal és pihenéssel kezelik fájdalmát. A kanadai utat követően pedig augusztusban két fontos eseményen is részt kellene vennie: az augusztus 27-re összehívott konzisztóriumon 21 új bíborost nevez ki, 29-én és 30-án pedig ő elnököl majd a világ összes bíborosának tanácskozásán. (A konzisztórium időpontját is sokan furcsállják, mert hagyományosan ezeket február 22-én, Péter székének ünnepén, vagy június 29-én, Szent Péter és Pál napján tartják. Ferenc pápa azonban korábban már három alkalommal is tartott konzisztóriumot ezektől eltérő időpontban.)

A pletyka legfőbb alapja egy közép-olaszországi kirándulás

A pletykák egyik legfőbb alapját azonban a két esemény közötti, augusztus 28-ra tervezett, egynapos kirándulás adja, mikor is a pápa a közép-olaszországi L’Aquilába kíván látogatni. Ott van ugyanis V. Celesztin pápa sírja – ő volt az utolsó pápa, aki XVI. Benedek előtt önként lemondott hivataláról. Mint tudjuk, XVI. Benedek 2009-ben szintén ellátogatott L’Aquilába, és Celesztin sírjára helyezte pápai stóláját, ami mára – utólag visszatekintve –egyfajta előképe távozási döntésének. Sokan arra gondolnak, hogy Ferenc pápa esetleg a bíborosokkal való másnapi találkozóját fogja felhasználni arra, hogy bejelentse lemondását.

Mielőtt azonban téves következtetésre jutnánk,

ne felejtsük el azt sem, hogy még legalább két oka van a Szentatyának L’Aquilába utazni:

ő nyitja meg idén az V. Celesztin pápához köthető „Megbékélés” búcsút, és meglátogatja a 2009-es pusztító – 309 ember életét követelő – földrengés áldozatait.

Mielőtt találgatásokba kezdenénk

A nyár végére két dologban biztosan okosabbak leszünk: először is, hogy Ferenc pápa tud-e utazni a jövőben, tud-e hosszabb, nemzetközi utakat vállalni, másodszor pedig, hogy – legalábbis a közeljövőben – szándékában áll-e lemondani.

Egyelőre úgy tűnik tehát, a pápa személyes döntésén múlik, hogy hogyan folytatja a munkáját. Valójában

nem tudunk semmi olyan tényről, ami lemondásra kényszerítené,

legfeljebb szolgálatának hátralévő idejében a „Vatikán foglya” marad. Valójában – őt ismerve – ez is egy eléggé valószerűtlen alternatíva, de mielőtt találgatásokba kezdünk, várjuk meg, hogyan dönt saját sorsa felől a Szentatya.

FORRÁSCrux
Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.