Ferenc pápa megváltoztatta a hangsúlyokat, kinyitotta a perspektívákat

A Szemlélek Társalgó legújabb adásában a paphiányról, és a laikusok felé nyitottabb egyház megvalósításáról is beszélgettünk Martos Levente Balázzsal.

– Ferenc pápa a meglepetések embere, aki az előre felállított keretekbe nem nagyon akar belépni, inkább Isten irgalmasságánál marad – kezdte az április 28. és 30. között lezajlott pápalátogatás kiértékelését az esztergom-budapesti segédpüspök, aki jól ismeri a Szentatya gesztusait és személyiségét, hiszen ő tolmácsolt neki a 2021-es budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, és majdnem úgy alakult, hogy az országlátogatást lezáró szentmisén is ő olvashatja majd fel Ferenc pápa szentbeszédének magyar fordítását. Balázs atya szerint Ferenc pápa az elmúlt 10 évben meglepte a világot, egyházfőként megváltoztatta a hangsúlyokat, kinyitotta a perspektívákat. Ő az a pápa, aki hagyja, hogy a konkrét helyzetek hassanak rá, aki szereti a szabad beszédet, és aki mindannyiunké akar lenni.

A Központi Papnevelő Intézet rektora azt is elárulta, hogy ő maga néha belefeszül, hogy mindenki felé nyitott legyen, hogy erős kihívásként éli meg a magyar egyház helyzetét, hogy szerinte a papok száma még tovább fog csökkenni, és arról is beszélt, hogy milyen érzékenységeket sért és félelmeket gerjeszt a katolikus egyházon belül a nők helyzetbe hozása, például akolitussá avatásuknak engedélyezése.

A teljes adás meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.