Hiszel, ha látod? Szentek várnak rád egy budapesti moziban!

Október utolsó napjaiban ismét megrendezik a Keresztény Film- és Könyvnapokat – az ingyenes vetítések helyszíne ezúttal is az Uránia Filmszínház lesz.

Nem is volt olyan rég, amikor még onnan lehetett felismerni egy keresztény filmet, hogy a szakmai értelemben vett minőség hiányát a téma spirituális töltetével igyekeztek ellentételezni. Kevésbé árnyaltan megfogalmazva a „szentfilmek” jelentős része csak annak volt érdekes, nézhető, aki vallási elkötelezettsége miatt el tudott tekinteni a színvonal hiányától.

Napjainkra jelentős fejlődésen ment át ez a rétegfilmes közeg, olyannyira, hogy maga

a szakrális tematika nem csupán a lassan már múlt időt képviselő, de még mindig domináns Hollywood berkeit, de a trendszetter Netflix alkotógárdáját is megfertőzte.

Elég lenne csak „A két pápa” című filmet példának hozni, amely alkotás alighanem jelentős mértékben hozzájárult a streamingszolgáltató előfizetéseink növekedéséhez. De ott vannak még a messianisztikus, életrajzi és egyéb filmek, a „Passiót” rendező Mel Gibson pedig nemrég egy fiatalon meghalt katolikus pap apját játszotta, „Father Stu” alakját pedig a szintén nem B-listás Mark Wahlberg alakította.

Az Urániában nem az ilyen értelemben fősodornak számító filmeket mustrálhatjuk ingyenesen, a tematika viszont igenis a – köztünk élő – szentekre fókuszál. Teréz anya, Fausztina nővér, Szent Ignác, Chiara Lubich életének filmbeli feldolgozása mellett

különlegességnek ígérkezik egy Szűz Mária és korunk viszonyát taglaló film, a „Fatima” vetítése.

De akinek szabad a vasárnapja, annak a két részben bemutatandó „Bakhita – A szabadság kulcsa” című drámát sem érdemes kihagynia. A központi alak egy rabszolgaként felnőtt, Szudánból származó apáca, akit II. János Pál pápa 2000-ben szentté avatott. Az eredeti alcím frappánsan összefoglalja az életét: szolgaságtól életszentségig.

A figyelmes szervezésnek köszönhetően nem csupán filmeket nézhetünk, de beszélgetések is fűszerezik ezt a keresztény mozis hétvégét, könyvkiadók ugyancsak jelen lesznek az Uránia Filmszínházban.

keresztény film

Az esemény közösségi oldala ide kattintva érhető el.