Mennyi köze van a „keresztény politikának” a kereszténységhez?

A katari foci-vb utolsó mérkőzése ezt is megmutatta… Spoiler: semennyi.

Nagyszerű meccset játszott egymással a francia és az argentin válogatott az idei labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Bár nem mindegy, melyik csapat győzött, igazából mindenki nyert, aki szereti a fordulatos, küzdelmes sporteseményeket, az egyéni és csapatbeli teljesítmény érzelmektől sem mentes megnyilatkozásait.

Lehetett volna akár egy borzalmas szervezési előzményekkel kezdődő történet kivételesen szép lezárása az az estébe nyúló délután, ám hazánk egyes politikusai tettek róla, hogy sikerüljön ellenségeskedést szítani egy ilyen nemes küzdelem kapcsán is. És

megint a kereszténység tűnt a leghasznosabb eszköznek arra, hogy annak lényegével összeegyeztethetetlen megosztó, kirekesztő, félrevezető kijelentéseket tegyenek

az ebben a sportágban már egyáltalán nem kezdőnek számító közemberek.

Németh Szilárd azon megnyilvánulását, miszerint „fehér, keresztény, európai értékeket képviselő ország lett a világbajnok”, maga Argentína magyarországi nagykövete tette helyre, mondván: „Az argentin válogatott, ahogyan az argentin emberek, a mesztic Amerika értékeit képviselik, és elutasítanak mindenféle faji, vallási, nemi és társadalmi diszkriminációt”. Vele együtt Németh Szilárd egyszerre rasszista és vallásgyalázó közlését minden keresztény ember is elutasítja. Mert nem tehet mást.

Hogy mit üzent az állítólag nagyon keresztény ország válogatottjának kapusa azoknak, akik kritizálják, azt én nem írom le, de a magát kereszténynek tartó kormány propagandalapja leközölte – ott szembesülhet vele, akit nem zavar a trágárság.

A templomból távozva a korrupció melegágyának tűnő Katarba utazó magyar kormányfő pedig azt találta mondani a döntő helyszínén, hogy „Lionel Messi a legnagyobb, méghozzá szó szerint a legkisebb fiúból lett a legnagyobb hős. Ahogyan írva van: a legkisebb lesz a legnagyobb. Az utolsókból lesznek az elsők. Ennél tisztább keresztény történet aligha létezik.”

Márpedig sok keresztény történetet ismerhet a világ, nem csupán a Bibliából, de ott például aligha van megírva, hogy „a legkisebb lesz a legnagyobb”. Olyan igenis szerepel a Szentírásban, hogy „az utolsókból lesznek az elsők”, de ez kevéssé passzol az egész pályafutását csúcsformában és csúcson, vagy csúcsközelben töltött játékoshoz. Azt is mondja egy helyen Jézus: „a legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna”, de itt nem testalkatra, méretre utal, hanem a vezetők szerénységére. Ez egyébként illene is Messihez, csak hát a politikus nyilvánvalóan a kis termet ellenére elért fenomenális eredményre célozhatott. Olyan szempontból sem beszélhetünk legkisebbről, hogy két bátyja mellett egy húga is született az argentin csodafutballistának.

Ami pedig a tiszta keresztény történetet idézi: bár rendkívül lenyűgöz a nevezett játékos sportolói teljesítménye, nehéz nem figyelembe venni a mérhetetlen gazdagsága mellett felgyülemlett korrupciós vádakat, amelyek közül, ha jól követem a híreket, akad elítélő bírósági döntés is. Ennél szinte csak tisztább keresztény történet létezik…

A szintén korrupciós váddal illetett, ugyancsak kormánypárti Boldog István sem akart kimaradni a vallásgyalázással felérő „kereszténykedésből”, mondván: „Egy keresztény csapat ma legyőzött egy afrikait és világbajnok lett! Isten segítette őket!”

Nehéz ennyire tömény álszentség, Isten sértegetése kapcsán bármit írni,

így inkább olvasnivalót ajánlok (ide kattintva elérhető a kötet ajánlója), az úgyis jól szokott jönni az ünnepekre, ráadásul az egyik idézett politikus kifejezetten kedvezőnek tartja a könyvek életünkre gyakorolt hatását.

A szerző egy „afrikainak” titulált sportoló, bár valójában francia származású, és történetesen keresztény. Meg világbajnok, akinek a karján a 23. zsoltár szavai olvashatók.

famillechretienne.fr

Jöhetne most már egy kis csend, béke így, az év végén…

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.