Jó lenne tudni, milyen lesz a jövő egyháza? Beszéljünk róla!

Hamarosan egy asztalhoz ül egy érsek, egy metropolita és egy világi teológus. Három keresztény, három országból, akik azért jönnek Budapestre, hogy választ adjanak azokra a kérdésekre, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak, mi több, mindannyiunkat érintenek.

A Megújul.hu kerekasztal-beszélgetést szervez az egyház jövőjével kapcsolatos legvitatottabb kérdésekről. A cél, hogy pontosabb képet kapjunk a jövő egyházáról, méghozzá ma. Miért van erre ilyen nagy szükség? Elég elmenni egy vasárnapi szentmisére, ahol alig néhány hívőt látunk. A nagyobb városok főbb templomaiban még szép számban összegyűlnek a keresztények, de a vidéki kisvárosokban és falvakban nem ritkán négy-öt ember ül a templomban. A szombati, előesti szentmiséről pedig inkább ne is beszéljünk. Egyértelmű, hogy elérkezett a változás ideje – egy olyan egyházat kell tovább építenünk, amelyhez újra szívesen csatlakoznak a hívek, amely mindenki számára reményt ad. Ahogy Ferenc pápa fogalmaz: „Istennek a szinodalitás a szándéka a harmadik évezred Egyháza számára”. Ezért közös feladatunk, hogy erről a szinodalitásról, erről az összefogásról beszéljünk.

Május 17-én 15 órakor pontosan ez lesz a fókuszban.

A Megújul.hu első nyilvános kerekasztal-beszélgetése egyenes válaszokat ad arra, hogy milyen irányba halad az egyház. A jövő egyházáról, jelen időben című eseményre személyesen érkezik Német László belgrádi érsek, Csiszár Klára, a linzi Katolikus Egyetem teológus-professzora, és Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita, akik jelen voltak tavaly októberben a Ferenc pápa által összehívott XVI. Püspöki Szinóduson, és idén októberben is visszatérnek a Vatikánba, hogy több száz társukkal együtt megvitassák nézeteiket a jövő egyházának alapjairól. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői most első kézből adnak választ az egyház jövőjével kapcsolatos kérdésekre.

Egyenes válaszok Vatikánból

A papság soha nem látott gondokkal küzd – szó szerint elfogynak a papok. A hívő nők még ma sem kapnak helyet a vallási vezetők között. Egyre több az elvált, akik úgy érzik, hogy kitaszítja őket saját egyházuk. És ne feledkezzünk meg azokról a testvéreinkről, akik nemi identitásuk miatt szorulnak perifériára, akiket saját keresztény testvéreik kinéznek a közösségből, mert mások. Mit mond minderre a Vatikán? A válasz egyértelmű: mindannyian az egyház tagjai vagyunk. De mikor fognak egyházi feladatokat kapni a nők? Hogyan fogják visszanyerni hitüket a kitaszított hívek? Mikor lesznek láthatóak a Püspöki Szinódus törekvései? Mi történik majd ősszel a Vatikánban? Mi lesz velünk, papok nélkül maradt hívekkel? Ezekre a kérdésekre fognak válaszolni a kerekasztal résztvevői.

Ebben a formában először hallhatjuk az elismert teológus, Csiszár Klára véleményét

a nők egyházban betöltött szerepéről. A professzor asszony választ ad arra is, hogy hol lesz a nők helye a jövő egyházában. Előre léphetnek a háttérszerepekből? Mi lesz a keletről érkező menekültekkel? Sikeresen integrálódhatnak a nyugati egyházba? Mit várhatnak a szülőföldjüket elhagyók az egyháztól? Erre Német László érsek fog válaszolni. És vajon a keleti egyház elnyomja a nyugatit? A nyugati egyház ma a kultúránk része – de meddig maradhat fenn? Összemosódnak majd a vallások, vagy nagyobb lesz a széthúzás? Kocsis Fülöp metropolita ezekre a kérdésekre is válaszol.

Az egyház jövője a legfőbb kérdés

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy történelmi korba léptünk: a szinódusról még sokáig fognak beszélni az emberek, hívők és istenkeresők, házastársak és elváltak, fiatalok és idősek, nők és férfiak, európaiak, amerikaiak, ázsiaiak és afrikaiak, papok és laikusok. A szinodalitás a következő évezred középpontjában lesz. A változás elkezdődött – mi is részesei vagyunk. A kérdés csak az, hogy mit szeretnénk látni a jövő történelemkönyveiben: egy megerősödött vagy egy elveszett egyházat?

Időpont: 2024. május 17., péntek 15.00 óra.
Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ (1052 Budapest, Semmelweis utca 4.)
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.