Nemzetközi elismerésben részesült a vallásközi párbeszéd hazai úttörője

Várszegi Asztrik püspöknek a Világvallások Fóruma ítélte oda a Kurt Schubert-emlékdíjat.

Március 3-án 17 órakor a magyar katolikus egyház közösségének kiemelkedő ünnepét tartották – nem Magyarországon, hanem az ausztriai Kismartonban. Itt vehette át a rangos elismerést az ökumenizmus, az európai béke és szabadság előmozdításáért végzett fáradhatatlan szolgálatáért a pannonhalmi bencés közösséget évtizedeken át vezető emeritus főapát. A 2007-ben elhunyt Kurt Schubert emlékére alapított díjjal a vallásközi párbeszéd terén végzett tudományos és társadalmi aktivitást méltatják.

A díjazottat többszörös úttörőnek nevezi az Osztrák Katolikus Egyház honlapja, egyben a nemzetközi viszonylatban az egyik legismertebb magyar katolikusként hivatkoznak rá. Rámutatnak, hogy

a magyar rendszerváltást követően az államhatalomtól független egyházat igyekezett építeni, nyitottabbá, dinamikusabbá próbálta formálni az egyházi intézményeket.

Pannonhalmának is „új ragyogást” hozott főapáti szolgálata: egyszerre járult hozzá a szerzetesi közösség szellemi, kulturális és gazdasági értékeinek megőrzéséhez és megújításához.

Alois Schwarz püspök, Várszegi Asztrik püspök, emeritus főapát, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Ägidius Zsifkovics püspök a díjátadón (Fotó: Markus Kaiser)

Kiemelik Várszegi Asztrik érdemeit a magyarországi keresztény-zsidó párbeszéd előmozdításában, de a kereszténységen belüli, ökumenikus dialógus kapcsán is jelentős mérföldköveket kapcsolnak össze a nevével.

Nem feledkezik meg a méltatás a migrációs krízis kapcsán megfogalmazott uszító hangvételű üzenetek elleni felszólalásról, és a valóban rászoruló menekültek méltó befogadása melletti kiállásról sem.

A díjátadó esemény programja itt érhető el német nyelven.

Várszegi Asztrik néhány napja a Szemlélek Társalgó vendége volt, ahol Veiszer Alindával közösen fejtették ki gondolataikat a párbeszéd fontossága és kihívásai kapcsán.