Lélekröntgen – Felnőtt galéria, érett szemlélőknek

Nincs ember, aki ezeket a képeket a nappalija falára lógatná. Nincs bennük szépség, sem humor, könnyednek, könnyen fogyaszthatónak végképp nem mondhatók. Aki ennek ellenére mégis megnézi, és nemcsak nézi, de látja is, azt nehezen engedi: a The Inner Man (A belső ember) sorozat új értelmet ad az „önmagad árnyéka vagy” szófordulatnak.

Az amerikai grafikus, Mordicai Gerstein kavicsot, néha sziklát dob lelkünk állóvízébe, felkavarja az iszapot. A ’70-es években készült grafikái ijesztően aktuálisak ma is.

Leleplez és pőrére vetkőztet: láttatja a bennünk élő-sóvárgó gyereket, a generációk óta és azokon át hordozott gyötrelmeinket és szorongásainkat, eljátszott szerepeink mögötti félelmeinket és hazugságainkat. Fegyelmezett arcok, kimért mozdulatok, eltartott kisujjak, vagy éppen delírium és szétesés – látszat mind. Vágyak és elfojtások, indulatok és hiányok, szakadék az egyéni igények és a társadalmi elvárások között – ezt is látjuk A belső ember képein, ha nyers is, ha fáj is.

A The Inner Man sorozat nem korhatárhoz kötött, hanem felnőtt tartalom – önmagukkal és démonaikkal szembenézni kész, lélekben is felnőtt felnőtteknek!

Formálnak a szavak, formálom a szavakat - nem tudom, melyik volt előbb. Az azonban biztos, hogy megrekedtem a miért?-korszakban. Keresem a válaszokat, de az idő múlásával, csak egyre több a kérdésem.