Már csak három német bíboros van a pápaválasztók között

A 88 éves Karl-Josef Rauber halálával hétre csökkent a német kardinálisok száma, akik közül négyen már szintén 80 év felettiek.

A domradio.de Ulrich Nersinger Vatikán-szakértőt kérdezte arról, vajon összefügghet-e a német szinodális úttal, hogy

a Vatikán egyelőre nem is szándékozik újabb német püspököt a bíborosok közé emelni.

Nersinger szerint ez a szám nem túl alacsony, nem túl magas, volt már kisebb is, de hogy fog-e növekedni a közeljövőben, azt nem tudhatjuk: „Hogy a pápa a jövőbeni bíborosok kiválasztásánál tekintetbe veszi-e a német helyzetet, azt ki kell várnunk. Ezt ma még nem tudjuk.” Érdekesség, hogy bár némely egyházmegyei érsekség szinte „kötelezően” bíborosi kalappal is jár, mint például a berlini, a német főváros jelenlegi katolikus püspöke mégsem tagja a bíborosi testületnek. A szakértő hangsúlyozta, hogy ebben a döntésben a pápa teljesen szabad, és Ferenc pápa itt is a maga útját járja. Nemigen engedi magát politikai tényezőktől befolyásolni, hanem azokat kreálja bíborosokká – például egy latin-amerikai segédpüspököt –, akikben megbízik, és akik „jelentős szerepet játszanak az egyház életében és fejlődésében”.

Még nem lehet tudni, mikor lesz a következő bíborosi gyűlés, a konzisztórium – lehet, hogy néhány hónapon belül, lehet, hogy csak jövőre, ebben a pápának teljes szabadsága van. Ahogy Nersinger fogalmazott:

„engednünk kell, hogy a pápa spontaneitása meglepjen bennünket.”

Mindenesetre a szinodális út kritikusai úgy vélik, hogy Ferenc pápa éppen a német reformfolyamatban vállalt szerepe miatt nem hívta meg újra Marx bíborost abba a szűkebb bíborosi munkacsoportba, amelyet még pontifikátusa elején állított fel, hogy tagjai közvetlenül segítsék péteri szolgálatát. Ennek alapján nem sokan számítanak arra, hogy a jelenlegi helyzetben a pápa német püspököket hívna meg a bíborosi karba.