Viharos napok, izgalmas éjszakák

Esti Tükör, 2021. június 25.

Humanitárius segélyszállítmánnyal és kárenyhítő eszközökkel felszerelve útra kelt a Magyar Református Segélyszolgálat hétfős csapata a tornádó sújtotta cseh településekre.

index.hu

A cseh–szlovák határon tegnap pusztító hatalmas tornádó következtében legalább 150 ember megsérült, a halálos áldozatok száma 10 alatt van. A frontrendszer Magyarország felé halad.

Hazánkban péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót, de hétvégére már hidegfront hozhat enyhülést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat  viszont riasztást adott ki:  többfelé akár 100 kilométer/órás szél is lehet.

Fegyelmi eljárást indított a magyar szurkolók homofób rigmusai miatt az UEFA, de a szövetség a magyarok Portugália és a Franciaország elleni meccsei után a müncheni Eb-találkozón történtek miatt is vizsgálódik. A szervezet nem közölt pontos részleteket, német sajtóértesülések szerint azonban a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2-2-re végződött csoportmeccsen. A magyar drukkerekkel szemben egyébként már zajlik vizsgálat a Portugália és Franciaország elleni, budapesti csoportmeccsek kapcsán, szintén „lehetséges diszkriminatív esetek” miatt.

telex.hu

Rajzolt szövegben, vagyis a bírósági ítéletnek megfelelően, azonos helyen és azonos formában kért elnézést a Jézus nevében pereskedő KDNP-s politikustól Pápai Gábor és a Népszava az Operatív Törzs kommunikációját kifigurázó karikatúra kapcsán.

media1.hu

Májusban a halálozások száma emelkedett, a születéseké pedig kismértékben csökkent, aminek következtében a természetes fogyás 26 százalékkal nőtt – ez a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett jelentéséből derül ki. 2020 májusához viszonyítva az élveszületések száma 3,1 százalékkal csökkent, a halálozásoké 4,5 százalékkal emelkedett. Közölték azt is, hogy májusban 6980 pár kötött házasságot, ami 49 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának ezen értékét.

unsplash.com

Gyakran szólal meg Ferenc pápa az abortuszról – az élethez való joggal kapcsolatos megnyilatkozásainak csokorba gyűjtésére most az adott apropót, hogy az Egyesült Államok 2022. évi költségvetési tervezete már nem tartalmazza a csaknem fél évszázados ún. Hyde-módosítást, amely megtiltotta a legtöbb elektív abortusz finanszírozását a Medicaid egészségbiztosítási program keretében.

katolikus.ma

Ferenc pápa az Olasz Országos Mentális Egészségügyi Konferencián videóüzenetben buzdította a mentális betegek kezelésébe bevont egészségügyi dolgozókat, hogy áldozatos munkájukat személyes törődéssel és gyengédséggel végezzék, továbbá senki rászorulót ne hagyjanak ki az ellátásból.

vaticannews.va

A Covid-19-világjárvány alapjaiban változtatta meg az életünket – a Gombolyító Terápiás Egyesület egyik alapító tagja, Holcsik Erzsébet szakpszichológusa arról beszélt, hogy hogyan őrizzük meg lelki egyensúlyunkat a koronavírus után. Az elmúlt másfél év ugyanis nemcsak a fizikai egészségünkre, de a mentális jóllétünkre is fenyegetést jelentett.

fidelio.hu

Franciaországban mától kerül megrendezésre a „Templomok éjszakája”, az istentisztelet és a kultúra találkozását elősegítő kezdeményezés. Ebben az időszakban éjszakánként templomok százai várják kivilágítva és szélesre tárt kapukkal a hívőket és a nem hívőket, látogatókat és egyszerű kíváncsiskodókat, hogy meghívják őket a lelki-szellemi, egyben művészeti és kulturális elmélyedés pillanataira.

vaticannews.va

Hazánkban szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját – az összművészeti kavalkádot az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint családtagjaik ingyen látogathatják.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.