27.9 C
Budapest
2024. június 21., péntek
Vitatkozom, tehát vagyok!
freepik.com

Vitatkozunk, tehát vagyunk!

Esti tükör, 2021. április 14.

Brit elitiskolát is megelőzve, angol nyelven, angol anyanyelvű diákokkal vitázva, magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaversenyt.

Balázs Julianna és Törőcsik Lili (eduline.hu)

És ez talán nem véletlen…

Mert mi mindenen, és mindennek az ellenkezőjén is tudunk vitatkozni. Most például az iskolák újranyitásán. Mert reggel még úgy volt, hogy hétfőn újranyitnak az általános iskolák.

Napközben öt szakszervezeti szövetség közös nyilatkozatot adott ki, melyben üdvözölték a középiskolák nyitásának elhalasztását, viszont hangot adtak nemtetszésüknek is: véleményük szerint veszélyes a gyerekekre nézve az óvodák és az általános iskolák első 8 osztályának kinyitása, a személyes jelenlétű nevelés-oktatási feladatok ellátása, ráadásul ez a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok szerint sem indokolt.

portfolio.hu

Lehet, hogy vitatkozna ezzel a véleménnyel az a hozzávetőlegesen háromszázezer egyszülős család, melyek mostanra az átlagnál is sokkal jobban elfáradtak: nekik nem csak a szokásos háztartás, bevásárlás, iskola háromszöget kell egyedül ellátniuk, hanem oda kell figyelniük az online oktatás miatti problémák megoldására is.

Délután aztán bejelentette a miniszterelnök, hogy április 19-én csak az óvodák és az alsó tagozatok nyitnak, a felsősök május 10-én kezdenek.

szeretlekmagyarorszag.hu

A hír újabb vitákat generált: sokan úgy gondolják, megint csak részmegoldásról van szó.  Az iskolanyitási bejelentés ugyanis számos szülőnél kiverte a biztosítékot, és feltették a kérdést, hogy „a kisiskolásoknak nem baj, ha megfertőződnek?”. A legtöbben azt kifogásolták, hogy a kormány túl gyorsan enyhít a korlátozásokon, amit nem indokolnak a járványügyi adatok. A szülők és a pedagógusok ugyanis tisztában vannak vele, hogy senkinek sem ideális a digitális oktatási rendszer, mindenki vágyik a régi, megszokott életére, kellenének a szociális kontaktok, de biztos, hogy az iskolanyitásnak most van itt az ideje?

Az operatív törzs bejelentette ugyan, hogy egy hét alatt 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek, és hosszú idő után az aktív fertőzöttek száma is, viszont a statisztikákból kiderül, hogy az elmúlt hét átlagában továbbra is vezetjük a lakosságarányos halálozási listát.

hang.hu

Ráadásul mi még a szennyvízadatok értelmezésén is tudnánk vitatkozni, mert ugyanabból a számsorból az egyik médium azt emelte ki, hogy „még mindig nagyon magas a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de csökkenni látszik”, a másik meg azt, hogy „öt városban emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja”…

Közben az európai országok is különbözőképpen reagálnak a saját adataikra: Norvégia enyhít, viszont nem lazít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, Burgenland pedig – Ausztria két másik keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben – az április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött.

portfolio.hu

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma. Angliában hétfőn léptek életbe az újabb, immár második lépcsős átfogó enyhítési intézkedések.

Szlovákia is enyhít a korlátozásokon, megnyithatnak az üzletek, istentiszteletre is lehet menni.

Itthon a Váci Egyházmegyében Marton Zsolt váci püspök rendelkezése szerint szombattól újra a hívek részvételével tarthatnak miséket, és a református zsinati elnökség szerint is eléggé javul a járványhelyzet ahhoz, hogy május első vasárnapján már be lehessen engedni embereket a templomokba.

hvg.hu

A templomok újranyitása ünnep a hívőknek, a Google pedig a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálóját ünnepli: Johannes Gutenberg ötvösmester főműve egy gazdagon díszített, 42 soros Biblia volt.

24.hu

A Gutenberget és a könyvet ünnepelve vitatkozhatunk azon, hogy mit adjunk a kamaszok kezébe, és a most megjelent Biblia neked kapcsán még azon is, hogy tényleg ez kell-e a fiataloknak, de az vitán felül áll, hogy Budapest okkal indulhat a Világ könyvfővárosa címért.

 

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.