Valóban nincs bocsánat?

Egy teológusnő könyvére és annak kampányára reagált Hodász András.

Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban címmel jelent meg nemrégiben a katolikus egyházban, papok által elkövetett szexuális bűncselekményekről Perintfalvi Rita teológus könyve.

András atya legújabb videójában határozott, kemény hangon fejti ki véleményét a könyvről és szerzőjéről, akinek elsősorban a motivációját kérdőjelezi meg.

Hodász András szerint a könyv erénye, hogy „szaftos történetek” helyett „magáról a jelenségről beszél és megpróbálja feltárni a jelenség mögött lévő strukturális okokat”,

igyekszik megismertetni az abúzus belső működését, vagyis áldozathibáztatás helyett a hatalommal való visszaélésre fókuszál.

Ugyanakkor azt is elmondja, hogy szerinte „ez a könyv igazából nem az áldozatokról szól, hanem Ritáról”. Felrója a szerzőnek, hogy „a másik ember szenvedését a saját imidzse növelésére használja”, és nehezményezi, hogy Perintfalvi Rita pszichológiai képzettség nélkül beszéltette a súlyosan traumatizált áldozatokat, amit megengedhetetlenül szakmaiatlannak, felelőtlennek és etikátlannak tart.

Hodász András egyetért azzal, aki nem érti, hogyan írhat teológus „Amire nincs bocsánat” címmel könyvet. Úgy látja,

ez „nem a megbékélést, nem a gyógyulást, nem a probléma megoldását szolgálja, hanem azt, hogy minél több kattintás, minél több eladás, minél nagyobb bevétel” keletkezzen.

Ugyanakkor a téma fájdalmas, nagyon fontos foglalkozni vele, de ez a könyv így, ebben a formában – András atya véleménye szerint – többet árt, mint használ.

 

 

Sokszor szeretnénk jobbra írni a másik embert anélkül, hogy igazán elolvasnánk. Hiszem, hogy minden tettünk egy firka, vagy egy szép vonás életünk pergamenjén. Azért írok, hogy minél többen és minél jobban szeressük egymást elolvasni.