Így tehetjük békésebbé a világot

Széthúzó világtrendről, összetartó szeretetről és kreatív kereszténységről is nyilatkozott a Szemléleknek a taizéi közösség új elöljárója.

Amint 2023 júliusában megírtuk, a franciaországi székhelyű ökumenikus keresztény közösség eddigi vezetője, Alois Löser lemondott, és ki is jelölte utódját a brit származású Andrew Thorpe, szerzetesi nevén Matthew testvér személyében.

Az új prior 2023 decembere óta áll a közösség élén, s egyik első interjúját a Szemléleknek adta december 29-én Ljubljanában. Azért ott beszélgettünk, mert a szlovén főváros volt az évtizedek óta minden szilveszter környékén megrendezésre kerülő Bizalom Zarándokútja rendezvénysorozat újabb állomása.

– Aki hangosabban kiabál, arra fognak odafigyelni az emberek. Hogyan tudnánk így megtanulni odafigyelni egymásra?

– veti fel a dilemmát Matthew testvér, aki az eltérő vélemények elfogadásában, egymás meghallgatásában látja a békésebb jövő útját.

A videóinterjúban szóba kerül Ferenc pápa egyházreformja és egyes áldások különlegessége, kitérünk az ukrán és a gázai helyzetre, a teológusoknak is jut „házi feladat”, a zárszó pedig a bátor, kreatív kereszténységé.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.